Zorgbegroting scoort zesje

18/09/2008 01:00

V&VN

Verpleegkundigen en verzorgenden opvallend afwezig in Miljoenennota

De Miljoenennota doet geen recht aan de cruciale rol van de grootste beroepsgroep in de Nederlandse gezondheidszorg, zegt Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V?)

in een reactie op de kabinetsplannen. Volgens de beroepsvereniging zijn verpleegkundigen en verzorgenden in de begroting van VWS voor 2009 nauwelijks zichtbaar. Toch is V? voorzichtig positief. De Miljoenennota geeft aandacht aan instroom van nieuwe zorgmedewerkers en komt met eerste stappen om huidige medewerkers voor de sector te behouden.

Essentieel in kwaliteit en veiligheid

V? is teleurgesteld dat verpleegkundigen en verzorgenden in de Miljoenennota niet terug te vinden zijn als kerndiscipline in de zorg. Voorzitter Marian Kaljouw: 'Onze beroepsgroep staat 24 uur per dag aan het bed en heeft een essentiële rol in de kwaliteit en de veiligheid van de zorg. Dan is het vreemd dat verpleegkundigen en verzorgenden niet genoemd worden in de aanpak van preventie, van therapietrouw en van zorg in de laatste levensfase.' De begroting focust bij kwaliteit op het afleggen van verantwoording en gaat voorbij aan concrete verbetering van zorg. Investering in deskundigheidsbevordering en wetenschappelijk onderzoek zijn daarvoor volgens V? noodzakelijk.

Verpleegkundigen en taakherschikking

De beroepsvereniging is positief over de aandacht voor voldoende en gekwalificeerd personeel, maar mist urgentie. Kaljouw: ' Trots op het vak is belangrijk, maar we missen in de Miljoenennota de carrièremogelijkheden voor verpleegkundigen, hun leiderschap en de autonomie in hun werk. Zij beschikken over de competenties om taken van artsen over te nemen en daarmee de doelmatigheid van de zorg te verhogen.' Taakherschikking wordt echter niet genoemd.

Zorgmeetlat: begroting scoort net voldoende

De Zorgmeetlat van V? geeft aan of de begroting voldoende maatregelen en investeringen treft om de grote vraagstukken in de gezondheidszorg op te lossen, op basis van zes criteria. Vanuit dit perspectief van verpleegkundigen en verzorgenden bekeken, krijgt de Miljoenennota 2009 het rapportcijfer 6. Belangrijke thema's in de zorg zijn in de begroting benoemd en het behoud van medewerkers voor de zorg krijgt meer aandacht dan voorgaande jaren. V? mist echter concrete maatregelen of beoordeelt deze als weinig vernieuwend.

De uitkomsten van de Zorgmeetlat zijn te vinden op www.venvn.nl