Gemeente Smallingerland


Bouwregels: vaker controleren

De gemeente wil vaker en systematischer controleren als het gaat om de bouwregelgeving.

De gemeente gaat vaker en systematischer controleren. Voor bouwen is een vergunning nodig en de gemeente controleert of volgens die vergunning wordt gebouwd. Toch zijn er, ook recent, ongelukken gebeurd met bouwwerken door instorting of brand. Bekende voorbeelden zijn de parkeergarage in Tiel en de brand in Volendam.
Uit daarop volgende onderzoeken bleek dat het toezicht van de gemeenten vaak onvoldoende is. De Rijksoverheid heeft daarom nu wettelijk geregeld dat elke gemeente een handhavingsbeleid voor bouwregelgeving moet vaststellen, op basis waarvan jaarlijks aan de raad verslag wordt uitgebracht. B&W hebben het Smallingerlandse beleid vastgesteld.

In het nieuwe handhavingsbeleid voor bouwregelgeving gaan we ervan uit dat - als het gaat om ongelukken - niet alle regels even belangrijk zijn. Op basis van een risicoanalyse is bepaald welke regels extra aandacht nodig hebben en welke wat minder .
Om daarin structuur aan te brengen en een goede werkwijze te hebben zal het toezicht plaatsvinden op basis van een toezichtprotocol. Dit protocol is door de landelijke Vereniging van Bouwtoezicht ontwikkeld, met checklists waarin de momenten en de wijze waarop gecontroleerd wordt zijn vastgelegd. Het is logisch dat met name de constructieve veiligheid en brandveiligheid van grote gebouwen hierbij meer aandacht krijgen dan het particuliere fietsenschuurtje. Kleine bouwwerken (lichte bouwvergunning) moeten wel gecontroleerd worden, maar dat hoeft minder vaak. Ook de controle op illegale bouw zal meer planmatig worden opgezet. Jaarlijks kunnen keuzes worden gemaakt voor welke gebieden en soort van bouwwerken dat jaar extra aandacht nodig is.

Een intensiever toezicht op het naleven van bouwvoorschriften vraagt ook extra personele inzet door de gemeente. Momenteel wordt de handhavingstaak uitgevoerd door drie medewerkers. Er wordt nog nader onderzoek gedaan naar de bijbehorende bezetting die nodig is om volgens dit handhavingsbeleid te werken; een voorlopige schatting voor de beginperiode gaat uit van ongeveer zes medewerkers.