CDA

Van Geel: Begroting straalt ambitie uit voor krachtig Nederland

Kampioen word je niet op de divan.

Vandaag werd begonnen met de Algemene Politieke Beschouwingen naar aanleiding van de gisteren gepresenteerde Miljoenennota.

Van Geel begon zijn inbreng met optimisme en ambitie. âHet CDA zet in op de kracht van Nederland, want er zijn zoveel kansenâ aldus de fractievoorzitter. âKampioen word je niet op de divan, Dit vraagt om aanpakkenâ. Van Geel benadrukte dat Nederland zijn ogen niet moet sluiten voor de wereldwijde financiële crisis en de economische groei die onder druk staat. Hoge olie- en voedselprijzen als gevolg. âHet raakt Nederland. Het raakt ons!â

Van Geel haalde hierbij President Kennedy aan, die ooit gezegd heeft âVerandering is de wet van het leven. Degenen die alleen naar het verleden kijken zijn er zeker van de toekomst te missen. En gedoemd het verleden te herhalenâ.

Energie
De CDAâer maakt duidelijk dat de kracht van Nederland onder andere zit in het ontwikkelen van een eco-efficiënte economie. âHet efficiënt benutten van grondstoffen en energie kan ons land geweldige voordelen bieden ten opzichte van andere landen als China en de VS. Nederland en Europa kunnen leidend worden op dit terreinâ. Van Geel wees erop dat we geen enkele oplossing kunnen missen als het om onze energievoorraad gaat. âWe moeten het hebben van energiebesparing, wind- en zonne-energie, biobrandstoffen, en andere vormen van nieuwe energie. Ja, ook kernenergie!â

Deltawerken
Van Geel noemde het rapport van de commissie Veerman over toekomstige waterveiligheid indringend en tevens een goed voorbeeld van de kracht en mogelijkheden van Nederland. âEen volk dat leeft, werkt aan zijn toekomst, zei ingenieur Lely al, daarom is dit rapport zeker voor de landbouw en onze boeren van groot belang.â De fractievoorzitter zei te verwachten dat er nog in deze kabinetsperiode een Deltawet komt, inclusief voorstellen voor de financiering ervan.

Europa
âEen sterk Europa kan een belangrijke rol spelen in de wereldeconomieâ zo zei Van Geel. Volgens hem kan dit prima worden gecombineerd met onze eigen culturele identiteit, eigenheid en solidariteit. Nederland heeft zijn stabiliteit en welvaart voor een groot deel aan Europa te danken. Het biedt ons kansen in goede tijden. En bescherming in slechtere tijden, zoals vrede, welvaart en een sterke stem in de wereld met opkomende grootmachten als India en China. Ook tussen de oude grootmachten Amerika en Rusland in, zitten we goed in een verenigd Europa.

Economie
De CDAâer noemde het een terechte keuze dat het kabinet ervoor heeft gekozen om de rekening van stijgende voedsel- en olieprijzen zo min mogelijk bij de burgers en bedrijven terecht laat komen. De lasten voor burgers én bedrijven worden verlaagd, en we lossen miljarden af van onze staatsschuld. Van Geel was vooral verheugd dat mensen door het afschaffen van de WW-premie op de loonstrook meer over houden. âDe werkende Nederlander gaat er alleen al door die maatregel 500 euro oplopend tot 1500 euro per jaar op vooruit.â

âMaar versterking van de economie betekent wat ons betreft ook structurele versterking van de arbeidsmarkt. Ik kijk bijvoorbeeld naar het verbeteren van de re-integratie van uitkeringsgerechtigden, de leerwerkplicht voor jongeren tot 27 jaar en het doorlichten van de Wajongâ, zo zei Van Geel.

Daarnaast moet ook blijvend gewerkt worden aan de verankering van het ondernemend vermogen in ons land. Wat nodig is, is dat de overheid kaders schept, maar ruimte geeft aan innovatie. Hier past ook bij dat we professionals moeten vertrouwen in plaats van wantrouwen. Er zijn duizenden mensen in de publieke dienst die zich met hart en ziel inzetten.

Vervolgens vroeg Van Geel aandacht voor de dienstverlening door de overheid, met name bij instellingen als de Belastingdienst en het UWV. Vooral voor ondernemers is dat belangrijk. âEen op de toekomst gerichte overheid moet klantvriendelijk zijn. Daar schort het nog te vaak aan. Ook als het gaat om regeldruk en administratieve lasten zijn de resultaten beneden peil. Veel gepraat over cijfertjes, maar weinig merkbare verschillen.â Van Geel sprak hier het hele kabinet op aan. Hij noemde het âhoog tijd voor majeure voorstellenâ.

Deze merkbaarheid moet zeker voor het MKB gelden. Dit zijn immers de kleine schouders waar de meeste lasten allemaal het tegelijk terecht komen. Niet alleen percentages, maar lastenvermindering die mensen voelen.

De CDAâer sprak in dit verband ook over de zogenaamde middenklasse â de politieagent, de verpleegkundige, mensen die in de bouw werken en dus de bakker op de hoek â als de ruggengraat van ons land. âZij zijn de kracht van Nederland. Niet alleen economisch maar ook in sociaal opzicht. Zij runnen de voetbalclub, doen aan mantelzorg, zitten diep in het verenigingsleven.â Maar tegelijkertijd maken zij zich zorgen over de toekomst, hebben het gevoeld dat het met hun kinderen minder zal gaan dan met henzelf.

Volgens Van Geel is de enige oplossing hiervoor, dat de overheid perspectief biedt, resultaat laat zien en eerlijk is over noodzakelijke maatregelen.

Jeugd
Van Geel pleitte in zijn speech ook voor betere monitoring en eerder ingrijpen als het mis dreigt te gaan met jongeren. Natuurlijk zijn de ouders de eerste verantwoordelijken voor hun kinderen. âMaar scholen, woningbouwcorporaties en de politie kennen de situatie in de wijken en die van jongeren in het bijzonder het besteâ, aldus van Geel. âStimuleer hùn actieve betrokkenheid.â

Een tweede suggestie van Van Geel is om bepaalde jongeren en gezinsleden al heel vroeg te laten volgen door een aantal instanties. Het CDA is zeer te spreken over het signalerings- en volgsysteem voor jongeren onder de 12 jaar dat de Radboud Universiteit ontwikkeld heeft. âWat ons betreft mag dit landelijk worden uitgerold, en uitgebreid naar jongeren onder de 18 jaarâ, aldus Van Geel.

Infra
De CDAâer legde met nadruk vast dat onze economie en onze samenleving niet kunnen functioneren zonder een goede infrastructuur. Volgens Van Geel ligt er tot 2020 een omvangrijk investeringprogramma gereed, met meer dan 100 miljard voor investeringen en onderhoud. âHet grootste probleem is daarom niet de vraag of er voldoende geld is, maar of we de projecten wel van de grond krijgenâ, zei Van Geel.

Hij wilde twee oplossingen benadrukken. âAllereerst zouden we verder vooruit moeten kijken. De horizon zou doorgetrokken moeten worden naar 2024. Dat vergroot de financiële mogelijkheden en visie op de toekomst.â Ten tweede wees Van Geel op de mogelijkheid van het benutten van privaat geld van onze pensioenfondsen. âOnze pensioenfondsen investeren op dit moment wel in de infrastructuur van Zweden en de VS. Waarom dan niet in de Nederlandse?â

Tot slot vroeg Van Geel aandacht voor een aantal knelpunten in de regio, en noemde dit âgroot leed dat met relatief kleine oplossingen verholpen kan wordenâ. âWij hebben al eerder gepleit voor een investeringsagenda op deze terreinenâ, zei Van Geel. Door in de regio te investeren kunnen deze knelpunten worden aangepakt, maar ook de ruimtelijke economische plannen een impuls krijgen en kan er gestart worden met de voorbereidingen voor de plannen van de commissie Veerman. Volgens Van Geel kan dit mede gefinancierd worden door geld uit het Fonds Economische Structuurversterkingen. Zeker als ook de provincies hieraan een bijdrage leveren.

Integratie en asiel
De fractievoorzitter uitte in het debat zijn zorgen over de voortgang van het Deltaplan inburgering. De afgelopen jaren is er serieus werk gemaakt van een veeleisend integratiebeleid. Op dit moment zijn er echter achterstanden en blijven te veel plaatsen leeg. âHet is absolute noodzaak om de taal te leren en een plek te vinden in de samenleving. Inburgering is een opstap naar werk, en het hebben van werk is de primaire voorwaarde om te kunnen integrerenâ, zo zei Van Geel.

De CDAâer vroeg vervolgens aandacht voor de kernwaarden van onze democratische rechtsstaat. âDie zijn voor het CDA absoluut geen onderwerp van onderhandelingâ, zo stelde hij. âHet respecteren van onze rechtsstaat is de absolute voorwaarde. Voor het CDA is het dan ook onacceptabel wanneer een advocaat meent dat hij niet op hoeft te staan voor de rechter. Dit gaat om fatsoen en respect voor onze rechtsstaat en onze rechtspraak.â

Hij riep op tot alertheid op het gebied van de instroom van asielzoekers. De afgelopen paar jaar is die instroom historisch laag geweest. Nu echter is er sprake van een toename uit met name Irak en Somalië. âAls dit, zoals we nu denken, veroorzaakt wordt doordat andere landen hun beleid aanscherpen, moeten we als Nederland ook bereid zijn om ons beleid aan te scherpen.â

Voor het CDA is een werkend uitzet- en terugkeerbeleid nog altijd cruciaal voor het slagen van ons asielbeleid. Een groot probleem hierbij is dat een aantal landen van herkomst niet meewerkt aan de terugkeer van hun onderdanen. âHet CDA wil niet alleen de staatssecretaris van Justitie maar het hele kabinet oproepen zich bij hun internationale contacten in te spannen om landen die niet meewerken aan terugkeerbeleid hier op aan te spreken.â

Onderwereld/bovenwereld
Ten slotte gaf Van Geel zich in toenemende mate te storen aan de grote hoeveelheden geld waarover criminelen kunnen beschikken. âNa een paar jaar gevangenis kunnen ze zo in hun dure maseratiâs naar huis. Als samenleving kunnen we dit groeiende probleem van criminele vermogens niet langer tolererenâ, zo meent hij. Van Geel pleitte daarom voor een systeemwijziging, waardoor veroordeelde criminelen zelf moeten bewijzen dat zij op een eerlijke manier aan hun vermogen gekomen zijn. Op die manier wordt het plukken veel effectiever en treffen we criminelen daar waar het echt pijn doet: in de portemonnee.

Afsluiting
Tot slot uitte de CDA-fractievoorzitter zijn respect en waardering voor onze militairen in Uruzgan. âZij werken daar aan vrede- en veiligheid, aan de toekomst van een ander land. Zij bouwen echt aan een betere wereld. Dat vervult mij met dankbaarheid, respect en nederigheidâ,

Van Geel besloot zijn verhaal met te zeggen dat het kabinet een prestatie van belang heeft geleverd met deze Miljoenennota. Nederland toont hiermee zijn kracht, en ambitie voor de toekomst.

Download hier de volledige tekst. Zie het origineel

---