Gemeente Helmond


Grote controle HIT-Team op Hoogeind

Hennepkwekerij, SM-seksinrichting, illegale bewoning, growshop én bedrijven en personen zonder juiste papieren zijn aangepakt.

Het Helmond Interventie Team (HIT) heeft op 17 september tijdens een grootschalige controle op industrieterrein Hoogeind ruim 50 panden bezocht. Hierbij waren 70 medewerkers actief van de verschillende instanties die bij HIT aangesloten zijn. Het multidisciplinaire HIT-Team maakte gebruik van een drugshond. Het gebied, dat begrensd wordt door de Lage Dijk, Middendijk, Duizeldonksestraat en de Vlierdensedijk, is in zijn geheel afgesloten tussen 9.00 en 16.00 uur. Politie en Douane controleerden alle voertuigen bij de toegangswegen. Tegen alle geconstateerde overtredingen is actief opgetreden.

Aanleiding

Volgens de HIT-teamleider is het gebied doelbewust uitgekozen. Het is vergelijkbaar met industrieterrein Hoogeind West, waar in oktober 2007 een vergelijkbare controle is uitgevoerd. Na deze succesvolle actie is besloten om de aanpak op vergelijkbare terreinen in Helmond toe te gaan passen. HIT heeft nu voor dit deel gekozen omdat het een gebied is waar veel onduidelijkheid over is; er zijn veel bedrijfsverhuizingen geweest. Niet alle bedrijven hebben het even nauw genomen met de meldingsplicht en het aanvragen van de vereiste vergunningen. Dat bleek uit het feit dat de bedrijfsbestanden van de verschillende HIT-instanties niet met elkaar overeenkwamen. Uit de adresgegevens blijkt ook dat verschillende panden gesplitst of samengevoegd zijn, zonder dat daar benodigde bouwvergunningen voor verleend zijn. Dergelijk gebruik van panden kan een gevaar voor de veiligheid met zich meebrengen. Op het terrein liggen bovendien verschillende autobedrijven. Voor deze branche gelden veel regels voor milieu, veiligheid en belasting. Genoeg reden om het gebied eens goed door te lichten.

Overtredingen

De volgende overtredingen zijn geconstateerd:
Een hennepkwekerij (2 verdiepingen) van ca. 1200 planten achter een gemetselde muur in een bedrijfspand aan de Binnendijk. Eigenaar van het bedrijf is bij controle aangehouden. Tevens is illegale aftap van stroom geconstateerd.
Een SM-studio annex illegale seksinrichting.
Een illegale growshop.
Illegale kamerverhuur.
Meerdere illegale werknemers.
Illegale bewoning.
22 bedrijven die zich niet hadden gemeld bij de Milieudienst. Hiermee ontrokken zij zich aan controles op het gebied van milieuwetgeving. 8 ernstige milieuovertredingen en 27 kleine milieuovertredingen. Verder is bekeken of de panden voldeden aan eisen uit het bestemmingsplan, bouwvoorschriften, brandveiligheid, milieu- en arbowetgeving. Bij sommige panden vindt nog nader onderzoek plaats. De namen van alle aangetroffen personen en werknemers zijn genoteerd. Zij worden de komende tijd gescreend in diverse overheidssystemen. Dit om te kijken of er illegale arbeidsomstandigheden zijn, er nog boetes open staan en of er sprake is van onterecht verkregen uitkeringen. Veel panden zijn illegaal samengevoegd of gesplitst, wat gevolgen heeft voor de brandveiligheid.
Bij de toegangen tot het gebied zijn alle voertuigen gecontroleerd op onder meer rode diesel en de inhoud van de kofferbak. Er zijn 1 maal rode diesel, 1 maal diesel met onbekende toevoeging en 1 Nederlander met auto met buitenlands kenteken aangetroffen. Vier automobilisten konden geen rijbewijs tonen. Tegen hen is proces-verbaal opgemaakt.