Woonbond


18-09-2008

Stevige boete voor onderverhuur

Huurders van sociale woningen die hun huis illegaal onderverhuren, moeten bij ontdekking niet alleen het huis opgeven, maar ook de gemaakte winst afstaan. Dat heeft het Gerechtshof in Amsterdam bepaald. De Woonbond vindt dit een goede zaak. In de Amsterdamse situatie is duidelijk dat huurders die onderhuren voorkruipen. Dat onderverhuurders hun financiële voordeel kan worden afgepakt, maakt het beter mogelijk illegale onderverhuur aan te pakken.

De zaak die voor het hof diende betrof een huurster die sinds 1990 een woning van woningcorporatie Ymere heeft. Ze verhuurde het huis zeker sinds begin 2003 aan studenten voor minstens 1.000 euro per maand, terwijl ze zelf 419 euro huur betaalde. Het Hof honoreerde de eis van Ymere dat de vrouw het huis opgeeft en een schadevergoeding betaalt die gelijk is aan haar veronderstelde winst van 13.800 euro.

Amsterdam lanceerde onlangs een nieuwe campagne om het doorverhuren van woningen tegen te gaan. Spotjes op de lokale televisie en advertenties in het openbaar vervoer, op hogescholen en eetgelegenheden, moeten de Amsterdammer wijzen op de risico's van doorverhuren. Mensen die vermoeden dat iets niet in de haak is bij een goedkope huurwoning, kunnen dit doorgeven aan het meldpunt van bureau Zoeklicht, een samenwerkingsverband van gemeente, politie en verhuurders.

De actie loopt volgens het bureau vooruit op de bestuurlijke boete die, zoals het er nu naar uitziet, begin volgend jaar wordt ingevoerd. Wie zich schuldig maakt aan onrechtmatige doorverhuur, kan rekenen op een bekeuring van maximaal 18.500 euro. De onderhuurder kan een boete van 340 euro krijgen.