Gemeente Den Haag

Toekomst Mariahoeve op raadsagenda

Op donderdag 18 september komt de raad bijeen voor zijn eerste vergadering na het zomerreces. De toekomstvisie voor Mariahoeve, dat vorige week donderdag in de commissie SRO werd behandeld, staat op de agenda. Het initiatiefvoorstel van de heer De Liefde (VVD) Den Haag: hockeystad achter de duinen en het burgerinitiatief van de wijkvereniging Bomenbuurt worden ook behandeld. Een ander belangrijk vergaderonderwerp is het collegevoorstel over de nota verslavingszorg.

In haar vergadering van donderdag 11 september vergaderde de commissie Stedelijke ontwikkeling en Ruimtelijke Ordening (SRO) over de toekomstvisie voor Mariahoeve. Tijdens deze vergadering pleitten verschillende fracties voor het behoud van de stadsboerderij 'De Reigershof' en het niet bouwen van grondgebonden woningen op de locatie. De raad besluit in deze raadsvergadering over de kaders en richting van de toekomstvisie.

Tijdens deze vergadering besluit de raad ook over de ontvankelijkheid van het burgerinitiatief van wijkvereniging Bomenbuurt. De indieners vragen op de eerste plaats om een presentatie van een integraal plan voor de aanleg van de Noordwestelijke Hoofdroute/Internationale Ring. Ten tweede vragen zij het College om de status van beschermd stadsgezicht voor het Rode Kruis plantsoen rechtsgeldig te maken. Tot slot verzoeken zij de gemeente om geen bomen meer te kappen zolang er nog geen integraal plan is.

Op de raadsagenda staat ook het collegevoorstel over de nota Verslavingszorg. Vóór het zomerreces sprak de commissie Maatschappelijke Ontwikkeling (MO) over deze nota. De commissie liet toen weten graag meer duidelijkheid te willen over de rol van de gemeente in de verslavingszorg. Welke taken horen bij de gemeente en welke bij de (verslavings-)instellingen? Ook wilde de commissie meer weten over de vermenging van verslavingszorg en psychiatrie. Zij vindt dat de gemeentelijke regie en coördinerende taak in het verslavingsbeleid best wat duidelijker naar voren mag komen.

De vergadering begint om 19:30 uur en vindt plaats in de raadzaal. Dit is ook live te zien op Den Haag TV en op politiek.residentie.net. Klik hier voor een voorbeschouwing met informatie over de raadsinstrumenten en het burgerinitiatief.