Gemeente Den Haag

Raad wil natuurspeeltuinen

Tijdens de eerste raadsvergadering na het zomerreces, op donderdag 18 september, boog de raad zich over de Toekomstvisie voor Mariahoeve en de nota Verslavingszorg. De toekomstvisie, die al eerder uitvoerig was behandeld in de commissie SRO, kon rekenen op de steun van de raad. Wel vroegen alle raadsfracties om het behoud van de stadsboerderij en aandacht voor meer speelgroen in de wijk. De nota verslavingszorg kreeg ook de steun van de raad. Wel wil de raad meer marktwerking in het aanbod van verslavingszorg.

Mededelingen
De raadsvergadering begon met een aantal belangrijke mededelingen. Raadslid Willem van der Velden maakte bekend niet langer als LPF, maar als Groep Van der Velden in de raad plaats te nemen. Daarna legde Arnoud Boer de eed af als vervangend raadslid gedurende de afwezigheid van GroenLinks-fractievoorzitter Heleen Weening. David Rietveld neemt haar taak als fractievoorzitter waar.

Verslavingszorg
Hoewel de algemene stemmen positief waren over de Nota Verslavingszorg, vroegen een aantal fracties aandacht voor specifieke zaken. Zo vroeg de PvdA-fractie om meer aandacht voor de bescherming van ongeboren kinderen tegen de gevolgen van de gewoontes van hun verslaafde ouders. Samen met acht andere fracties dienden zij een motie in om een voorlichtingscampagne te realiseren gericht op zwangere vrouwen en aankomende vaders over de gevolgen van (soft- en hard)drugsgebruik tijdens de zwangerschap. De motie werd aangenomen.

De fracties CDA en D66 vroegen ook om meer aandacht voor meer marktwerking voor verslavingszorgaanbieders. Deze twee fracties vroegen beiden om meer aandacht voor de mogelijkheid om buiten het eigen leefgebied verslavingszorg te kunnen krijgen. De VVD-fractie en Groep Van der Velden vroegen om een meer duidelijke regie-rol van de gemeente.

De SP-fractie wil meer maatwerk in het gehele verslavingszorg-keten. Wethouder Bert van Alphen laat hierop weten dat er zoveel mogelijk maatwerk wordt geleverd. Een aantal fracties, waaronder PvdA en ChristenUnie-SGP drukten hun zorgen uit over het geweld tegen ambulancepersoneel. De wethouder laat weten hier voldoende aandacht aan te schenken en zal, zoals de VVD-fractie dit vroeg in een breed gedragen amendement, over de voortgang en regie-rol rapporteren.

De burgemeester liet weten dat het met geweld tegen ambulancepersoneel in Den Haag meevalt, ten opzichte van andere grote steden. Hij geeft aan dit in Haaglanden-verband te bespreken.

Toekomstvisie Mariahoeve
De Haagse Stadspartij zegt in hoofdlijnen tevreden te zijn met de toekomstvisie, maar vraagt aandacht voor speelruimte en de lokatie van de stadsboerderij. Deze fractie vroeg ook de wethouder de zogenaamde natuurspeeltuinen op te nemen in de nieuwe nota Spelen in de Stad en diende daarvoor een motie in die kon rekenen op de steun van de raad. De GroenLinks-fractie diende samen met zeven andere fracties een motie in om de stadsboerderij op de huidige lokatie te houden. Deze motie kon rekenen op de steun van de raad.

De fracties SP en D66 vragen de wethouder harder op te treden tegen achterstallig onderhoud. De SP-fractie diende samen met de Politieke Partij Scheveningen en de PvdA-fractie een motie in om indringend in gesprek te gaan met de corporaties hierover. Tot slot zegt de PvdA-fractie zeer tevreden te zijn met de samenspraak die er is geweest met de bewoners van Mariahoeve en hoopt op een goede uitwerking van de plannen die uit deze toekomstvisie zullen voortkomen.

Een samenvatting van deze vergadering is maandag 22 september vanaf 13:00 uur te zien op Den Haag TV en op politiek.residentie.net.