Gemeente Boekel


24-uurs handhavingactie in de Provincie Noord-Brabant

Op donderdag 18 september 2008 van 0.00 tot 24.00 uur waren 177 toezichthouders en andere handhavers in het veld actief tijdens een 24-uurs actie in de provincie Noord-Brabant.

Tijdens de onaangekondigde actie is door een groot aantal partijen intensief samengewerkt (te weten: gemeenten, Provincie Noord-Brabant, Brabantse Waterschappen, verschillende politiediensten, inspectiediensten van VROM en Verkeer en Waterstaat, Regionale Milieudiensten, de Algemene Inspectiedienst (AID), natuurterreinbeheerders en brandweer). De drie Brabantse Servicepunten Handhaving (Seph) hebben de actie georganiseerd en gecoördineerd.

Speerpunten van de Handhavingactie
Tijdens de 24-uurs Handhavingactie is in het bijzonder gekeken naar grote agrarische bedrijven, glastuinbouwbedrijven en naar de huisvesting van buitenlandse werknemers (arbeidsmigranten).

Daarnaast is tijdens de actie niet alleen gecontroleerd op naleving van milieuregels maar ook naar andere aspecten met betrekking tot de leefomgeving zoals illegaal bouwen, stroperij, brandveiligheid, illegale lozingen, strijdig gebruik bestemmingsplan etc.

Samenwerking verbetert kwaliteit handhaving
Het verbeteren van de samenwerking tussen de vele handhavende partijen was een belangrijker doel van de actie dan het signaleren en aanpakken van illegale praktijken. Bij samenwerking tussen handhavinginstanties gaat het niet alleen om een efficiëntere handhaving, maar ook om het kennismaken met andere werkwijzen en werkgebieden/taakvelden. Het gaat ook om het doorspreken van problemen bij bedrijven of in het buitengebied en om het maken van afspraken over het vervolg van de handhavingactie.

Huisvesting buitenlandse werknemers (arbeidsmigranten) Steeds meer gemeenten krijgen te maken met de (illegale) huisvesting van grote groepen buitenlandse werknemers en ervaren dit als een probleem. Tijdens de actie is door diverse gemeenten geïnventariseerd waar huisvesting van buitenlandse werknemers plaatsvindt en zijn een aantal locaties op wet- en regelgeving gecontroleerd.

Grote agrarische bedrijven en Glastuinbouwbedrijven Bij glastuinbouwbedrijven zijn vaak meerdere handhavingspartners betrokken zoals de gemeenten, het waterschap, de algemene inspectiedienst en de provincie. Bij grote agrarische bedrijven kunnen naast de Wet milieubeheer ook de grondwaterwet en de Natuurbeschermingswet van toepassing zijn. Door samen op pad te gaan konden de handhavingpartners onderling kennis en informatie uitwisselen. Daarmee weet men nu beter wat de ander doet. In het vervolg kan men dan voor elkaar de ogen en oren open houden.

Resultaten
Tijdens de 24-uurs Handhavingactie in onze provincie hebben 35 gemeenten in totaal ruim 700 handhavingacties uitgevoerd.

In de regio Midden- en West Brabant waren 7 gemeenten actief, in de regio Zuidoost Brabant 15 gemeenten en in de regio Brabant Noord 13 gemeenten.

Er zijn 19 acties door gemeenten uitgevoerd in samenwerking met één of meerdere bovenregionale handhavingspartners. Bovenregionale handhavingspartners zijn: de waterschappen, de provincie, VROM inspectie, algemene inspectiedienst, inspectie verkeer en waterstaat, rijkswaterstaat, belastingdienst en Politie.

Tijdens de actie zijn in totaal 133 overtredingen geconstateerd. Dit heeft geleid tot 5 maal bestuursrechtelijk opgetreden en 8 maal strafrechtelijk optreden (procesverbaal). In 128 gevallen heeft de overtreder een schriftelijke of mondelinge waarschuwing gekregen. Verder zijn 129 mogelijke overtredingen geconstateerd die nog nader worden onderzocht.

Opvallende constateringen
Enkele opvallende constateringen tijdens de actie zijn:
- de ontdekking van één hennepkwekerij;

- slecht onderhouden vetafscheiders waarvoor in drie gevallen procesverbaal is opgemaakt;

- illegale opslag van mest waarvoor een procesverbaal is opgemaakt;
- meerdere gebreken (waaronder niet brandveilige situaties) bij de tijdelijke huisvesting van arbeidsmigranten;

Nazorg
Het project is met de handhavingactie nog niet afgerond. De processen-verbaal worden door het openbaar ministerie verder afgehandeld. Bij alle bedrijven en individuen die worden aangeschreven, wordt binnen korte tijd een hercontrole uitgevoerd. Ook deze hercontroles worden zoveel mogelijk in samenwerking met de verschillende instanties uitgevoerd. Wanneer de tekortkomingen niet zijn verholpen, kan dit alsnog leiden tot bestuursrechtelijk optreden (bijv. door een dwangsom op te leggen) of door het alsnog opmaken van een proces-verbaal. Over acht weken worden de laatste onderzoeksresultaten verzameld en wordt bekeken hoe zaken verder zijn afgewerkt. Daarna zal een provinciebreed evaluatieverslag worden verspreid.