Aegon laat Realis opdraaien voor `De Ruiter-kosten'


Hilversumse intermediair Realis spant kort geding aan tegen Aegon

HILVERSUM, 20080916 -- Intermediair Realis uit Hilversum spant een kort geding aan tegen verzekeraar Aegon. Het geding dient donderdag 18 september in Den Haag. Kern van het geschil is de poging van Aegon om de zogenaamde `De Ruiter-kosten' af te wentelen op Realis die als intermediair ruim 7.000 beleggingsverzekeringen van Aegon heeft verkocht. "Aegon stapelt blunder op blunder, waardoor ónze klanten hun polis beëindigen bij Aegon. Dat is zowel voor onze klanten zeer nadelig, ze raken bijvoorbeeld hun aanspraak op collectieve claims kwijt, maar daarnaast moeten wij opdraaien voor de negatieve financiële gevolgen. Daar verzetten we ons met hand en tand tegen", aldus irectielid mr. Edo Labrujere van Realis.

In de afgelopen jaren heeft Realis onder diverse merknamen pensioenadvies gegeven aan medewerkers in de zorg-, bouw- en metaalsector en daarbij aanzienlijke aantallen beleggingsverzekeringen van Aegon geadviseerd. Daarmee was Realis sinds 2003 één van de drie grootste wederverkopers van Aegon.

Na het advies van de commissie De Ruiter begonnen de problemen tussen Realis en Aegon. "We hebben getracht om samen met Aegon de adviezen van de commissie De Ruiter te vertalen naar goede voorlichting voor onze klanten. Maar in plaats van samenwerken ging Aegon buiten ons om ónze klanten benaderen", vertelt directielid mr. Edo Labrujere van Realis.

In de Aegon-communicatie (een brief over het rendement van de verzekering en de kosten van de polis) kreeg Realis als tussenpersoon de zwartepiet toegespeeld en speelde Aegon `mooi weer'. "Onze klanten werden gebrekkig geïnformeerd, maar wij kregen niet de gelegenheid om onze klanten zélf uit te leggen hoe de vork in de steel steekt. Zelfs het vermelden van de juiste merknaam en het goede telefoonnummer was nog teveel moeite voor Aegon, waardoor onze klanten in verwarring achterbleven", constateert Labrujere. "Een deel van onze klanten heeft hun polissen bij Aegon opgezegd en nu meent Aegon bij ons een deel van de provisie terug te kunnen eisen. Het omgekeerde is natuurlijk redelijk. Door haar optreden heeft Aegon óns veel schade berokkend. Eigenlijk is het een gotspe: Aegon speelt nu de vermoorde onschuld, terwijl het bedrijf wel jarenlang maximaal heeft geprofiteerd."

"Wij zijn als een van de weinige intermediairs ISO-9001 gecertificeerd. Dat doen we omdat we staan voor kwaliteit. We hebben veertig medewerkers die allemaal een gezin hebben. Met die verantwoordelijkheid op onze schouders en de ambitie om kwalitatief hoogwaardig advies te leveren, laten we Aegon niet zomaar wegkomen", motiveert Labrujere strijdlustig het kort geding dat donderdag 18 september dient bij de rechtbank in Den Haag.