D-factuur moet e-factureren in stroomversnelling brengen


Een plaatje van de factuur plus een digitaal bestand

AMSTERDAM, 20080918 -- Register.nl introduceert de d-factuur: de eerste generieke, volledig digitale oplossing voor facturen. De d-factuur maakt gebruik van XBRL en is hierdoor digitaal te verwerken in de boekhouding door zowel verzender als ontvanger. De d-factuur maakt zo grote lastenverlichtingen mogelijk bij zowel het bedrijfsleven als de overheid.

D-factuur
Een d-factuur vervangt de traditionele, papieren factuur door een digitale versie. Net als een elektronische factuur maakt de d-factuur gebruik van verzending per email. Maar de d-factuur gaat verder en biedt méér.

Een d-factuur is een elektronische èn een digitale factuur in één. De d-factuur wordt verzonden als email met een pdf (vergelijkbaar met de huidige e-factuur) èn een digitaal bestand in XBRL (dat direct in de boekhouding verwerkt kan worden).

Een d-factuur wordt van een digitale handtekening voorzien en beveiligd.

XBRL
Overheden en toezichthouders hebben wereldwijd voor XBRL (eXtensible Business Reporting Language) gekozen als standaard voor het uitwisselen van financiële data. Sinds 2007 kunnen aangiftes en jaarrekeningen in Nederland in XBRL worden ingediend bij de Belastingdienst en Kamers van Koophandel. Softwareleveranciers spelen hierop in en maken hun boekhoudpakketten geschikt voor XBRL. En hiermee ook voor de d-factuur.

Integratie met softwarepakketten
Doordat de d-factuur gebruik maakt van XBRL is optimale integratie in de boekhouding, de voorraad en het CMR-systeem mogelijk, bij verzenders en ontvangers. De nadelen van elektronisch factureren, waarbij de factuur niet als digitaal bestand aangeleverd wordt en dus ook niet digitaal te verwerken is, worden overwonnen.

Facturen hoeven niet langer handmatig te worden opgestuurd, verzonden, geopend en verwerkt. De kans op fouten wordt geminimaliseerd en de benodigde arbeidstijd eveneens. Zo worden omvangrijke kostenbesparingen mogelijk. Niet alleen voor grote bedrijven, maar ook voor het MKB. De d-factuur kan gebruikt worden voor het verzenden van enkele tot miljoenen facturen per jaar en de voordelen kunnen behoorlijk oplopen.

Register.nl
Register.nl biedt een online platform voor het verzenden en ontvangen van d-facturen. Een d-factuur van Register.nl:
- wordt per e-mail verzonden als pdf
- met digitale bijlage voor verwerking in de boekhouding
- voorzien van digitale handtekening
- voldoet aan de eisen van de belastingdienst op het gebied van authenticiteit en integriteit.

Belastingdienst
De belastingdienst stelt aanvullende eisen aan een elektronische (en dus ook een digitale) factuur. Deze:
- moet een onbetwistbare afzender hebben (de eis van authenticiteit)
- moet beveiligd zijn tegen wijzigingen (de eis van integriteit)
- moet voorzien zijn van een digitale handtekening

Als men zelf een pdf maakt en deze per email verstuurt, voldoet deze meestal niet aan deze eisen. Ook mag een ondernemer in Nederland geen btw terugclaimen op basis van een factuur in de vorm van een eenvoudig pdf-document. Het ontwikkelen van een eigen systeem is kostbaar en omslachtig. Ook moet dan zelf in de machtiging voor een digitale handtekening worden voorzien. Redenen waarom elektronisch factureren nog niet gemeengoed is geworden.

De d-factuur voldoet wèl aan alle eisen van de belastingdienst. Register.nl zorgt voor de erkenning van de afzender (de authenticiteit) en voor de beveiliging (de integriteit). Ook de digitale handtekening wordt door Register.nl verzorgd en automatisch aan de d-factuur toegevoegd. Zo kan ieder bedrijf, groot of klein, nu zelf digitaal factureren.

Over Register.nl

Register.nl is een handelsnaam van de Bedrijvendatabank. Initiatiefnemer Hans van Heertum was trendzetter op het gebied van online boekhouden met 7x24.nl.

De Bedrijvendatabank ontwikkelt al meer dan 10 jaar innovatieve internettoepassingen voor bedrijven. Van het eerste online platform voor fusie en overname (bedrijvendatabank.nl) tot het eerste pakket internetboekhouden (7x24.nl), en van online dagvaarden (incassoregister.nl) tot de nieuwe standaard voor digitaal factureren (register.nl). De nieuwste innovatie is Register.nl, waar elk bedrijf in Nederland elektronisch èn digitaal kan factureren met de d-factuur, volgens de eisen van de belastingdienst.

Register.nl is convenantpartner in het Nederlands Taxonomie Overleg over het gebruik van XBRL.
Register.nl is aangesloten bij ECP.NL, platform voor e-Nederland.
Register.nl staat in nauw contact met de Belastingdienst.

De d-factuur maakt gebruik van de door Register.nl ontwikkelde taxonomie Invoice 3.0 op basis van XBRL. Deze is beoordeeld door de Belastingdienst en geschikt bevonden voor digitaal factureren.

Kijk voor meer informatie over Register en de d-factuur op www.register.nl