Ingezonden persbericht


Persbericht

Food for thought:
Food for thought:
Kunst en koken uit Israël

Amsterdam, 25 aug 08

Het programma van Festival Confronting Cultures, dat van 18 t/m 20 september plaatsvindt op de Amsterdamse NDSM-werf is bekend. Een aantal opvallende theater- en dans producties is speciaal voor deze gelegenheid te zien in Nederland. Daarnaast brengt de musicus Idan Raichel een bijzonder eenmalig akoestisch concert, dat slechts tweemaal in Europa te beluisteren is.
De Amsterdamse groep Polly Maggoo is de enige Nederlandse bijdrage aan het festival. De voorstelling Het Weerzien gaat over de muren die in de wereld zijn opgetrokken, waaronder de muur rond de West Bank. In dat opzicht past deze productie precies binnen het festival, waarin reflectie op de situatie in Israël centraal staat.

Dat reflectie niet altijd in zware voorstelling hoeft te resulteren, bewijst Koll's last call, een aanstekelijke monoloog op basis van een nieuwe tekst van de bekende schrijver Joshua Sobol. Hij zal zelf ook aanwezig zijn op het festival.
Renana Raz gaat met haar dansers op zoek naar een spirituele waarheid, wat resulteert in de energieke dansvoorstelling Motel.

In het festivalhart `de geborgen ruimte' zal de mogelijkheid geboden worden om verdieping en verruiming van ideeën omtrent Israel te verkrijgen. Iedereen heeft wel een mening over Israël, maar het context programma wil stimuleren om open naar Israël te kijken, door de ogen van de makers en elkaar. Dit gebeurt onder andere door het tonen van een video installatie, columns van drie vaste kijkers, een reflectie hoek waarin het publiek kan reageren op wat ze gezien hebben en een hoek waarin de makers inzichtelijk maken hoe hun werk (proces) in elkaar zit.

De website met alle programma-informatie is inmiddels online: www.festival-il.nl

What's cooking?

Een inzicht in Israël geven zonder daarbij aan eten te denken bestaat niet. Op het culinaire vlak willen we daarom iets bijzonders organiseren: The Israeli Chef Menu met Chef Ayelet Latovitch. We vragen haar om een demonstratie te geven onder de titel What's cooking the Israeli Kitchen? Latovitch zal daarin van alles over de Israëlische keuken vertellen en enkele van haar geheimen onthullen. Het proeven van verschillende hapjes met een glaasje wijn, is vanzelfsprekend het belangrijkste onderdeel.
En dan hebben we het niet over Falafel en Hummus. De Israëlische keuken is immers zoveel meer en verbindt verschillende windstreken met elkaar. Het zijn juist de traditionele Joodse gerechten uit Noord-Afrika, Perzie, Irak en Oost Europa die weer aan populariteit winnen.

Programma Festival Confronting Cultures

Theater Muziek

Het weerzien Idan Raichel van Polly Maggoo 20 sep 22.00 u 18 sep, 20.00 u
Culinair Antology
van Acco Theater Center What's cooking the Israeli kitchen? 18 en 20 sep, 20.00 u (Engels) Ayelet Latovitch 18 en 19 sep 19.00 u Koll's last call
van Nevo Kimchi

19 en 20 sep, 20.00 u (Hebreeuws)

Dans

Also Thus!
van Public Movement
18 en 19 sep, 22.00 u

Motel
van Renana Raz

20 sep, 22.00 u

www.festival-il.nl

Voor meer informatie over festival.il.nl kunt u contact opnemen met

Bureau Barel, t 020.412 14 15, 06.459 28 314 arjen@bureaubarel.nl of
Guy Melamed, 00972 545 488 470, info@i-pap.com


---- --