Ingezonden persbericht


Persbericht

Overbrugt kunst?
Festival Confronting
Cultures verdiept met contextprogramma
Scholieren betrokken bij festival

Amsterdam, 8 september 2008

Vanuit het besef dat alles rondom Israël een politieke lading heeft, dus ook kunst, initieert de jonge Nederlands/Israëlische theatermaker Ilay den Boer een contextprogramma voor Festival Confronting Cultures. Rondom de vraag Wat kan kunst toevoegen aan een politieke situatie? bedacht hij het concept van de Geborgen Ruimte, een plek op het festival waar het publiek zich kan verdiepen in en reflecteren op de voorstellingen die het gezien heeft. Daarnaast biedt deze plek een podium aan de deelnemende kunstenaars om over hun werk te vertellen. In samenwerking met Theater Instituut Nederland wordt een ontmoeting tussen Nederlandse en Israëlische kunstenaars georganiseerd.

In de Geborgen ruimte kan het publiek op eigen manier filteren en reflecteren. Er zullen alleen randvoorwaarden gecreëerd worden om gesprekken en verdieping op gang te krijgen; onder andere door het aanbieden van lectuur over Israël, het inrichten van een researchhoek waarin de makers naast elkaar hun werk (proces) inzichtelijk maken, het tonen van een video-installatie van Yael Bartana, `Mary Koszmary', de installatie Rijtjeshuizen van Itamar Gilboa, en het faciliteren van een reflectiehoek waarin het publiek op eigen wijze kan reageren op dat wat het gezien en beleefd heeft. De aanwezige Israëlische kunstenaars zullen op hun manier hier weer op reageren. Bovendien zijn twee kijk gasten (Carel Alphenaar en Tamarah Benima) elke avond aanwezig om een column te schrijven over hun bevindingen.

Op vrijdagavond 19 september vindt er in het Festivalcentrum een gesprek plaats met schrijver/regisseur Joshua Sobol. Zaterdagavond 20 september is er ruimte om over de rol van theater in Israël en Nederland - en de verschillen daartussen - te discussiëren.

Scholieren op Festival Confronting Cultures
Vanuit de gedachte dat het erg belangrijk is om jongeren te betrekken bij dit festival wordt ook een educatief programma georganiseerd. Hierbij wordt er vanuit dezelfde vraag gewerkt; wat kan kunst toevoegen aan een politieke situatie? Daarbij worden scholen bezocht en leerlingen een documentaire (To see if i'm smiling van Tamar Yarom) getoond. Diezelfde leerlingen komen daarna naar het festival om een voorstelling te bekijken en een gesprek te voeren met de maker. Inmiddels zijn circa vijftig Amsterdamse leerlingen bij dit project betrokken. Op die manier tracht het festival bruggen te bouwen tussen verschillende culturen.

Festival Confronting Cultures
In 2008 bestaat de staat Israël zestig jaar. In dit kader organiseert Stichting DW-RS producties in samenwerking met Bureau Barel en I-PAP, van 18 t/m 20 september 2008 Festival Confronting Cultures op de NDSM-werf in Amsterdam Noord. Drie dagen lang worden verschillende producties op het gebied van theater, dans en muziek getoond. Enerzijds enkele bijzondere producties uit Israël, die inhoudelijk ingaan op thema's die aan de orde zijn in Israël en dat op een wijze brengen die ook interessant is voor een niet Israëlisch publiek en bovendien van hoge kwaliteit zijn. Anderzijds ook Nederlandse voorstellingen en projecten die zich direct of indirect door de situatie in Israël hebben laten inspireren.

Festival Confronting Cultures is niet specifiek bedoeld als viering van het zestigjarig bestaan van Israël. Het is eerder een manier van reflecteren op een historische gebeurtenis die haar sporen in de geschiedenis nagelaten heeft. De geselecteerde voorstellingen zijn soms kritisch, soms trots en altijd observerend.

Het programma van Festival Confronting Cultures is samengesteld door Arjen Barel en Guy Melamed.

Programma Festival Confronting Cultures

Theater Muziek Het weerzien Idan Raichel van Polly Maggoo 20 sep. 22.00 u 18 sep. 20.00 u
Culinair Antology What's cooking the Israeli kitchen? van Acco Theater Center Ayelet Latovitch 18 en 20 sep. 20.00 u (Engels) 18 en 19 sep. 19.00 u

Koll's last call
van Nevo Kimchi Meer Informatie op 19 en 20 sep. 20.00 u (Hebreeuws) www.festival-il.nl

Dans
Also Thus!
van Public Movement
18 en 19 sep, 22.00 u

Motel
van Renana Raz
20 sep, 22.00 u

Voor meer informatie over Festival Confronting Cultures kunt u contact opnemen met

Bureau Barel, t 020.412 14 15, 06.459 28 314 e arjen@bureaubarel.nl of Guy Melamed, 00972 545 488 470, info@i-pap.com


---- --