Gemeente Winterswijk


Raad Winterswijk bespreekt samenwerking ROVA

12 september 2008

Winterswijk - Op donderdag 18 september bespreekt de raad onder andere het ontwerpbesluit van het college voor samenwerking binnen het Regionaal Orgaan Voor Afvalverwerking (ROVA). De raad wordt gevraagd wensen en bedenkingen kenbaar te maken. De vergadering begint om 19.30 uur. De vergadering is openbaar en vindt plaats in de raadzaal aan het Mevr. Kuipers Rietbergplein 1.

In het coalitieprogramma 2006-2010 staat de wens om bij de uitvoering van gemeentelijke taken samen te werken met andere gemeenten en organisaties. Achterliggend doel is lagere gemeentelijke lasten. Op basis van deze wens zijn voor de gemeentelijke reinigingstaak de drie scenario's onderzocht: uitvoering in eigen beheer; uitbesteden of samenwerken. Uitgangspunten hierbij waren: het huidig serviceniveau, het belang van het personeel, prijs en kwaliteit. Uitkomst is dat deelname in een gemeentelijk samenwerkingsverband - in dit geval ROVA ­ het meeste voordeel oplevert. Naast een financieel voordeel kunnen we als gemeente ook zonder extrakosten gebruik maken van het kennis- en beleidscentrum van ROVA op het gebied van de afvalzorg. De keuze voor samenwerking binnen ROVA betekent ook een keuze voor samenwerking met andere gemeenten zoals Oost Gelre en Aalten zonder dat dit ten koste gaat van onze eigen beleidsvrijheid. De keuze voor samenwerking heeft te maken met efficiency en kostenbesparing. De huidige medewerkers van de gemeentelijk reinigingsdienst doen hun werk uitstekend. Handhaving van de huidige dienstverlening en de kwaliteit die de medewerkers van de reinigingsdienst nu leveren is dan ook een voorwaarde.

Zeggenschap en gevolgen
De gemeente houdt sturing en zeggenschap over de uitvoering via de aandeelhouderschap en de jaarlijks af te sluiten dienstverleningsovereenkomst. In deze overeenkomst is het dienstverleningsniveau aan inwoners taakstellend. De voorgestelde samenwerking binnen ROVA betekent dat 7 medewerkers van de gemeentelijke reiniging meegaan naar de ROVA. Deze overgang is met alle noodzakelijke waarborgen en garanties omkleed en vastgelegd in een Sociaal Plan. De Ondernemingsraad heeft positief geadviseerd voor wat betreft de organisatorische en personele gevolgen. De samenwerking met de ROVA levert de gemeente een structureel financieel voordeel van ¤ 144.000,- op. Daarnaast krijgt de gemeente 290 aandelen. De gemiddelde dividenduitkering lag in de afgelopen jaren rond de ¤ 480,-. Per saldo verwacht de gemeente dus een jaarlijks positief effect van ¤ 283.000,-. Op termijn is de verwachting dat ook nog een financieel voordeel gehaald kan worden bij het afsluiten van nieuwe afvalcontracten.

Vervolg besluitvorming
Het college vraagt de raad om wensen en bedenkingen ten aanzien van de deelname in ROVA kenbaar te maken. Als de raad dit heeft gedaan neemt het college een definitief besluit. Het definitieve collegebesluit tot deelneming in ROVA wordt ter goedkeuring aan Gedeputeerde Staten van Gelderland gestuurd. Die goedkeuring kan alleen onthouden worden wegens strijd met het recht of het algemeen belang.