Technische Universiteit Delft

TU Delft opent sterk verbeterde 'Vliegtuighal'

Op donderdag 18 september opent de faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek van de TU Delft het vernieuwde Delft Aerospace Structures & Materials Laboratory (DASML), oftewel 'De Vliegtuighal'. Het DASML is de geboorteplaats van tal van innovaties op het gebied van de luchtvaart, waarvan het materiaal Glare het bekendste voorbeeld is.

Volgens decaan prof. Jacco Hoekstra is het DASML te beschouwen als 'de fabriek' van de faculteit. "Het is van cruciaal belang omdat we hier multidisciplinair onderzoek kunnen uitvoeren, van de ontwikkeling op moleculair niveau van nieuwe materialen tot en met de assemblage van grote vliegtuigstructuren. Deze combinatie is uniek." Met de gerenoveerde hal is de faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek nog beter in staat om producten van hoge kwaliteit te ontwikkelen. Voorbeelden van vernieuwingen in het DASML zijn een 350 ton vermoeiingsbank en een precisiefreesbank.

Vliegtuig van de toekomst
Het DASML ontstond in 1965 en is de geboorteplaats van tal van innovaties op het gebied van de luchtvaart. Het bekendste voorbeeld is wel het materiaal Glare, dat hier bedacht en ontwikkeld werd en dat nu wordt toegepast in de Airbus 380. Een van de doelen waar de TU Delft in de komende jaren aan werkt en waar het vernieuwde DASML sterk aan kan bijdragen, is de ontwikkeling van het milieuvriendelijke vliegtuig van de toekomst.

Op donderdag 18 september is er tussen 11.00 en 12.00 uur voor de pers exclusief gelegenheid om een kijkje te nemen in de vernieuwde hal en voor het maken van foto's en filmopnames. De opening van het vernieuwde DASML vindt plaats bij de faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek van de TU Delft aan de Kluyverweg 1.