Ingezonden persbericht



- Persbericht -

Ruim 200 scholen in Brabant nemen op 18 september deel aan de actiedag "Op voeten en fietsen naar school"

200 Brabantse basisscholen voeren actie tegen verkeerschaos rondom school

Udenhout, september 2008 - Dubbel geparkeerde auto's, kinderen die aan de straatkant uit de auto springen en auto's die voor de schoolingang de stoep blokkeren. Driekwart van de basisscholen vindt dat ouders in toenemende mate verantwoordelijk zijn voor de verkeerschaos en onveiligheid rondom hun school. Om de strijd aan te binden tegen deze zorgelijke ontwikkeling organiseert Veilig Verkeer Nederland op 18 september de landelijke actiedag 'OP VOETEN EN FIETSEN NAAR SCHOOL'. In Brabant doen ruim 200 scholen mee aan deze actie.

Onveiligheid rond scholen neemt dramatisch toe
Zelf veilig naar school fietsen of lopen is belangrijk voor kinderen en hun ontwikkeling. Tegenwoordig brengen veel ouders hun kinderen met de auto, omdat ze de schoolroutes te onveilig vinden. Maar door al die extra auto's wordt de situatie voor de lopende en fietsende kinderen nog onveiliger. Om deze trend te doorbreken houdt Veilig Verkeer Nederland jaarlijks de actiedag 'Op Voeten en Fietsen naar school'. Het is dan de bedoeling dat álle kinderen lopend of fietsend naar school komen. Veel scholen vragen deze dag op een ludieke manier aandacht voor de onveilige schoolomgeving en -routes.

Stickeractie
In Brabant blijft het niet bij één dag. Een 50 tal scholen in Brabant gaan de uitdaging aan om een hele maand lang Op Voeten en Fietsen naar school te komen. Leerlingen van een 50 tal scholen in Noord-Brabant kunnen vanaf 18 september dagelijks en gedurende vier weken een sticker verdienen door lopend of fietsend naar school te komen. Deze sticker wordt op een speciale actiekaart geplakt. Aan het einde van de actie wint de groep met het procentueel hoogste aantal geplakte stickers een leuke prijs.

Actiedag Ravenstein
In Ravenstein op basisschool De Bogaard wordt extra aandacht besteed aan deze actiedag. Deze actiedag is de start van de stickeractie en alle leerlingen gaan een maand lang stickers plakken. Omdat de dagen steeds korter worden is het ook tijd om de fietsen extra te controleren. De lokale fietsenmaker is deze dag aanwezig op school en zal van alle leerlingen de fietsen controleren. Daarnaast is er door de verkeerswerkgroep op school ook een fietsparcours uitgezet voor alle leerlingen. Dit fietsparcours zal 18 september om 9.00 uur geopend worden door de heer Klitsie burgemeester van Oss (waar Ravenstein onder valt) samen met de heer Sommerdijk, directeur van basisschool De Bogaard.

Samen staan we sterk
Verkeersongevallen met lopende en fietsende kinderen gebeuren voor ruim 90% binnen de bebouwde kom op minder dan een kilometer van huis af. Veilig Verkeer Nederland vindt het zorgelijk dat kinderen niet meer op jonge leeftijd leren hoe het verkeer werkt. Zij doet wat aan die bezorgdheid door vraaggericht en samen met mensen oplossingen te realiseren voor meer veiligheid.


---

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht