Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Hooghalen, 15 september 2008

Engelse bevrijders herdenken in Westerbork

Veteranen staan in het kader van Market-Garden stil bij het lot van 102.000 Joden

Op uitnodiging van singer/songwriter Maarten Peters brengt een aantal Engelse bevrijders op 18 september a.s. een bezoek aan kamp Westerbork. Bij het Nationaal Monument Westerbork zullen zij tijdens een herdenking stilstaan bij de 102.000 Joden die werden weggevoerd en de dood vonden.

Len Price (1922) landde in Normandië en was vanaf september 1944 tot en met het voorjaar 1945 krijgsgevangene. Eric Gill (1916) vocht zowel in Zuidoost-Azië als in Europa. Richard Roberts (1925) was toegevoegd aan het Canadese leger. Wat hen onder andere bindt, is dat ze mee hebben geholpen aan de bevrijding van Nederland.

In het Herinneringscentrum Kamp Westerbork worden de veteranen, hun familie en vrienden toegesproken door Carla Josephus Jitta (1931). Zij groeide op in Naarden-Bussum. Begin juni 1944 werd ze met haar broer Alfred opgepakt en naar kamp Westerbork overgebracht. Drie maanden later werden ze samen naar Theresienstadt gedeporteerd.

Op het kampterrein wordt de groep rondgeleid en vindt aansluitend bij het Nationaal Monument Westerbork een korte herdenking plaats. Hier zal Carla Josephus Jitta opnieuw spreken. Ook leveren hoofdrabbijn Binyomin Jacobs en singer/songwriter Maarten Peters een bijdrage aan de plechtigheid.

Iedereen is van harte uitgenodigd om aanwezig te zijn bij de herdenking op donderdag 18 september om 15.30 uur op het terrein van kamp Westerbork. Het programma in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork begint om 13.00 uur.