Gemeente Lochem

Overleg over welzijnsbeleid in Lochem in volle gang

De bijeenkomsten met verenigingen, instellingen en organisaties over het verder uitwerken van het welzijnsbeleid zijn deze maand in volle gang. De samenkomsten zijn een vervolg op het besluit van de gemeenteraad op 1 juli jl. over de richting waarin plannen op het gebied van Welzijn verder moeten worden uitgewerkt.

De raad nam dit besluit, nadat in de maanden daarvoor overlegd was met verenigingen, instellingen en organisaties. Ook waren de ontwikkelingen en trends op welzijnsgebied in kaart gebracht. Welzijn is een veelomvattend begrip. Gekozen is voor het maken van deelplannen op de gebieden Sport en speelruimte, Cultuur, Peuterspeelzaalwerk, Gezondheid, Voorzieningen en Waarderingssubsidies voor sport- en culturele verenigingen.

In de komende weken komt op de gemeentepagina's in Extra Nieuws een serie artikelen, waarin we dieper ingaan op de verschillende deelgebieden en wat er tot nu toe is gebeurd en is besproken. Wethouder Gudrun Kreeft van Welzijn heeft aangegeven dat de gemeente het welzijn van inwoners zoveel mogelijk wil bevorderen en hen ook actief deel wil laten nemen aan de samenleving.

Op het gebied van sport en speelruimten neemt de gemeente meer een regierol. Verenigingen, stichtingen en gebruikers krijgen meer verantwoordelijkheid voor het beheer, het gebruik, onderhoud en instandhouding van accommodaties. De gemeente gaat inwoners stimuleren meer aan sport deel te nemen. Verder wil de politiek cultuur, cultuureducatie, en cultuurprojecten voor en door de jeugd in de gemeente stimuleren. Daarnaast worden organisaties en inwoners uitgedaagd zelf te komen met plannen voor cultuur die burgers dichter bij elkaar brengen.

Op gezondheidsgebied sluit de gemeente aan bij regionale projecten binnen de Stedendriehoek, zoals alcoholmatiging onder jongeren en het terugdringen van huiselijk geweld. Daarnaast heeft de gemeente de wettelijke verplichting om een Centrum voor Jeugd en Gezin te verwezenlijken. Dit centrum gaat hulp en informatie bieden aan ouders en kinderen bij het signaleren en oplossen van problemen.

De gemeente gaat na of de verschillende voorzieningen moeten blijven en kijkt naar de spreiding hiervan. Het gaat bijvoorbeeld om zwembaden, sportvelden en dorpshuizen. Wat betreft de waarderingssubsidies heeft de gemeenteraad aangegeven eerst zelf richting te willen geven aan een nieuw voorstel.