Ingezonden persbericht


(persbericht 18.9.2008)

Slachtoffers grootschalige politieinval vragen Nationale Ombudsman om onderzoek

In de nacht van 15 juni 2007 vond er tijdens een Afrikaans feest een grootschalige politiecontrole plaats in het Grand Café Het Vervolg in Amsterdam Zuidoost. De politie verwachtte veel illegale criminelen (internetfraudeurs) aan te treffen. Tweehonderd vijftig aanwezigen werden op grond van de Vreemdelingenwet gecontroleerd op het bezit van een verblijfstitel, waarna 103 mensen in Vreemdelingenbewaring werden geplaatst. Er was veel verwarring over het doel van deze 'razzia': ging het om criminelen of om mensen zonder papieren? Van de 103 aangehoudenen bleken er slechts drie verdacht te worden van internetfraude en zou een dertigtal zijn 'betrokken bij het crimineel West-Afrikaans netwerk'. Een jaar later is dit nog steeds niet hardgemaakt. Uiteindelijk is niemand voor de rechter gebracht. Vijfendertig mensen werden het land uitgezet.

De politieinval heeft veel inpact gehad op de aanwezigen op het feest. Uren werd men in een kleine ruimte opgehouden, door de politie aggressief bejegend en mochten Nederlands uitziende mensen zonder controle van papieren het feest verlaten.

Vier 'slachtoffers' dienen nu een jaar later een klacht in bij de Nationale Ombudsman omdat zij niet tevreden zijn met het intern politieonderzoek naar haar eigen functioneren. De rapportage 'politiecontrole Zuidoost 15 juni' is overduidelijk geschreven richting de conclusie dat er een duidelijk verband is tussen criminaliteit en illegaliteit. All Included die opkomt voor de rechten van migranten zonder papieren dient ook een klacht in nu het gelukt is een totaalbeeld te geven van de inval. Het komt niet vaak voor dat zo'n grootschalig identiteitscontrole op grond van de Vreemdelingenwet zo goed gedocumenteerd in kaart wordt gebracht. Het resultaat is een onthutsend beeld van een onrechtmatig politieoptreden. Gesteld kan worden dat er wel sprake is geweest van illegalenjacht.

Grote bezorgdheid dient eveneens uitgesproken te worden over het ontbreken van controle van de kant van het bestuur die na het politierapport en de uitspraak van de Raad van State alle kritiek inslikte.

Gevolg van deze inval is dat de bevoegdheden van de vreemdelingenpolitie steeds verder opgerekt raken en dat de visie op migratie nog meer door angst en wantrouwen wordt gevoed. De West-Afrikaanse gemeenschap is terecht woest over zulk onrecht en vernedering.

Wij eisen een eind aan het opjaagbeleid van de politie op mensen zonder papieren, een eind aan de prestatiecontracten omdat deze racistisch politieoptreden in de hand werken en een eind aan de verstrengeling van onderzoeken naar criminelen en migranten zonder papieren en stellen duidelijk dat migranten zonder papieren geen criminelen zijn.

Verdedig de rechten van migranten zonder papieren en vluchtelingen! Stop politierazzia's!

Campagne Stop Politierazzia's