Media Alert

ALD Automotive verwacht explosieve toename zuinige voertuigen door stimuleringsmaatregelen overheid

~ 14% regeling al verantwoordelijk voor verdubbeling hybride vloot bij leasemaatschappij ~

Hoofddorp, 18 september 2008 - De stimuleringsregeling die de overheid op Prinsjesdag aankondigde om te zorgen dat meer autorijders bewust voor een schone auto kiezen, zal zijn stempel drukken op het Nederlandse zakelijke wagenpark. Leasemaatschappij ALD Automotive verwacht een explosieve groei van het aantal leaserijders dat kiest voor een dergelijke auto. Sinds de invoering van een eerdere stimuleringsregeling van slechts 14% bijtelling is het percentage 'schone' auto's in de vloot van de leasemaatschappij dit jaar al verdubbeld.

De 14% regeling wordt volgend jaar nog aantrekkelijker. Auto's die onder de nieuwe regeling vallen zijn onder andere Toyota Prius, Toyota Aygo en Peugeot 107. Deze auto's worden vrijgesteld van Belasting voor Personenauto's en Motorrijwielen (BPM). Bovendien geldt een extra lage motorrijtuigenbelasting (MRB) (kwarttarief in plaats van het huidige halftarief).

Daarnaast komt er nog een extra bijtellingscategorie van 20% voor auto's met een maximale CO2-uitstoot van 140 gram per kilometer (benzine) en 116 gram per kilometer (diesel). Hier vallen auto's onder als de Audi A3, Mini en BMW 1. En er volgen nog meer modellen waaronder een Volkswagen Golf en Volvo C30. Door deze nieuwe maatregelen zal de vraag naar zuinige auto's naar verwachting een extra vlucht nemen

Voor een Toyota Prius Business Edition (huidige consumentenprijs ¤ 31.240,-) scheelt het in het leasetarief ruim 50 euro in de maand, terwijl nu al een gunstige BPM-korting geldt. Daarnaast profiteert de werkgever maandelijks van een korting op de MRB. De leaserijder op zijn beurt profiteert van een extra lage fiscale bijtelling. In de nieuwe situatie betaalt de leaserijder hiervoor nog maar 141 euro bijtelling per maand (uitgaande van een belastingtarief van 42%). Bij de normale bijtelling en zonder BPM-vrijstelling zou dit bedrag 329 euro per maand zijn.

De leasetarieven voor enkele zuinige auto's worden hierdoor zo gunstig, dat ALD Automotive verwacht dat een nieuwe groep leaserijders zal worden aangesproken. Denk daarbij aan werknemers die normaal gesproken niet snel voor een lease-auto in aanmerking komen. Ook voor werkgevers is dit een gunstige ontwikkeling. Met de huidige krapte op de arbeidsmarkt, kan een auto van de zaak (met een gunstig leasetarief en een lage bijtelling) helpen om werknemers over de streep te trekken.

Over ALD Automotive

ALD Automotive is gespecialiseerd in Operational Leasing en Fleet Management. Met 765.600 voertuigen en 4.000 werknemers in 39 landen, behoort ALD Automotive tot de top drie van grootste autoleasemaatschappijen binnen Europa. ALD Automotive is onderdeel van de Franse bankiersgroep Société Générale.