European Union



Brussels, 18 september 2008

Interne markt: Commissie onderneemt actie tegen 12 lidstaten om hen te dwingen EU-wetgeving toe te passen

De Europese Commissie heeft besloten inbreukprocedures in te leiden tegen 12 lidstaten omdat deze hebben nagelaten bepaalde internemarktrichtlijnen in nationaal recht om te zetten. De Commissie is voornemens Oostenrijk, België, Cyprus, Frankrijk, Griekenland, Ierland, Portugal en Spanje voor het Europees Hof van Justitie te dagen wegens niet-omzetting van een richtlijn betreffende de erkenning van beroepskwalificaties. Om dezelfde reden zal ook aan Denemarken een met redenen omkleed advies worden toegezonden. Nederland zal voor het Hof worden gedaagd wegens niet-toepassing van een richtlijn inzake transparantievereisten voor beursgenoteerde ondernemingen en het Verenigd Koninkrijk wegens niet-omzetting van een richtlijn inzake motorrijtuigenverzekering. Ten slotte heeft de Commissie op grond van artikel 228 van het EG-Verdrag besloten Luxemburg een aanmaningsbrief te zenden waarin deze lidstaat wordt verzocht informatie te verstrekken over de wijze waarop uitvoering is gegeven aan een eerder arrest van het Hof betreffende de toepassing van een richtlijn inzake overheidsopdrachten.

Erkenning van beroepskwalificaties - België, Ierland, Griekenland, Spanje, Frankrijk, Cyprus, Oostenrijk, Portugal en Denemarken

De Commissie heeft besloten om een procedure bij het Hof van Justitie van de EG in te stellen tegen acht lidstaten, namelijk België, Ierland, Griekenland, Spanje, Frankrijk, Cyprus, Oostenrijk en Portugal, omdat zij de omzettingsmaatregelen van Richtlijn 2005/36/EG betreffende de erkenning van beroepskwalificaties niet hebben meegedeeld. Om dezelfde reden heeft de Commissie ook beslist Denemarken een met redenen omkleed advies te sturen.

De richtlijn is het resultaat van een hervorming door de Commissie van het stelsel van erkenning van beroepskwalificaties. Deze hervorming zou moeten leiden tot flexibelere arbeidsmarkten, een verdere liberalisering van de dienstensector, een groter automatisme bij de erkenning van kwalificaties en eenvoudigere administratieve procedures.

De richtlijn vervangt vijftien oude richtlijnen: twaalf sectorale richtlijnen voor het beroep van arts, ziekenverpleger, tandarts, dierenarts, verloskundige, architect en apotheker en drie richtlijnen waarbij een algemeen stelsel van erkenning van beroepskwalificaties is ingevoerd voor de meeste andere gereglementeerde beroepen. De richtlijn zorgt voor een eenvoudiger en beter werkend stelsel van wederzijdse erkenning van beroepskwalificaties. Het is de bedoeling dat de mobiliteit van gekwalificeerde personen op de interne markt toeneemt doordat zij zich gemakkelijker in een andere lidstaat kunnen vestigen of daar een dienst kunnen verrichten.

De omzettingstermijn van Richtlijn 2005/36/EG is op 20 oktober 2007 verstreken.

Transparantie van beursgenoteerde ondernemingen - Nederland

Aangezien Nederland de richtlijn tot vaststelling van transparantievereisten voor beursgenoteerde ondernemingen niet binnen de voorgeschreven termijn in nationaal recht heeft omgezet, heeft de Commissie besloten de lidstaat voor het Europees Hof van Justitie te dagen.

Krachtens Richtlijn 2004/109/EG betreffende transparantievereisten voor beursgenoteerde ondernemingen moeten uitgevende instellingen waarvan effecten binnen de EU tot de handel op een gereglementeerde markt zijn toegelaten, via een gestage informatiestroom voldoende transparantie jegens beleggers garanderen door periodieke en actuele gereglementeerde informatie openbaar te maken en door deze informatie in de hele EU bij het publiek te verspreiden. De richtlijn had uiterlijk op 20 januari 2007 in nationaal recht moeten zijn omgezet, terwijl de uiterste datum voor de tenuitvoerlegging van de uitvoeringsmaatregelen van de Commissie ter aanvulling van de richtlijn (Richtlijn 2007/14/EG van de Commissie van 8 maart 2007) was vastgesteld op 9 maart 2008.

Motorrijtuigenverzekering - Verenigd Koninkrijk

De Commissie heeft besloten het Verenigd Koninkrijk voor het Europees Hof van Justitie te dagen omdat het heeft nagelaten de vijfde richtlijn motorrijtuigenverzekering (Richtlijn 2005/14/EG) tegen de overeengekomen datum van 11 juni 2007 ten uitvoer te leggen.

De richtlijn actualiseert en verbetert het EU-rechtskader voor motorrijtuigenverzekering door verzekeringnemers een aantal nieuwe rechten te verlenen en door slachtoffers van verkeersongevallen een betere bescherming te bieden. Als de richtlijn niet naar behoren ten uitvoer wordt gelegd, zullen noch verkeersslachtoffers, noch verzekeringnemers van hun nieuwe rechten kunnen profiteren.

Overheidsopdrachten - Luxemburg

Overeenkomstig artikel 228 van het EG-Verdrag heeft de Commissie besloten Luxemburg een aanmaningsbrief te zenden waarin deze lidstaat wordt verzocht informatie te verstrekken over de wijze waarop hij gevolg heeft gegeven aan het arrest van het Europees Hof van Justitie in zaak C-268/07. In zijn arrest stelde het Hof dat door Richtlijn 2004/17/EG inzake overheidsopdrachten niet in nationaal recht om te zetten, Luxemburg de krachtens het EG-recht op hem rustende verplichtingen niet is nagekomen. De omzettingstermijn van de richtlijn is immers verstreken op 31 januari 2006. Tot nu toe hebben de Luxemburgse instanties de Commissie nog altijd niet in kennis gesteld van de omzettingsmaatregelen van de richtlijn.

Het laatste nieuws over inbreukprocedures ten aanzien van alle lidstaten is te vinden op:
http://ec.europa.eu/community_law/index_en.htm.