Donderdag 18 september 2008
Deze week in FEM Business (week 38, vanaf vrijdag 19 september in de kiosk)

K R E D I E T C R I S I S

Het wordt nooit meer zoals het was
De financiële wereld schudt op zijn grondvesten. Het omvallen van zakenbank Lehman Brothers en de kritieke toestand van verzekeraar AIG zorgen voor grote paniek op de beurzen. De grote vraag van bankiers en beleggers is: wie volgt? De vraag spookt ook door de hoofden in de Nederlandse financiële sector. En: wie profiteert er van de crisis?

Verder in FEM Business over de crisis:
- de geboorte van een nieuwe financiële wereldorde
- het lot van een Nederlandse Lehman-bankier in New York
- de inktzwarte scenario's van Nouriel Roubini komen uit

Prinsjesdag: Bos ontwapent Nederland
De meeste mensen gaan er in 2009 in koopkracht iets op vooruit. Da's mooi meegenomen. Maar is de begroting van dit kabinet ook bestand tegen de financiële stormen die de wereld teisteren? PvdA-minister Bos van Financiën berooft Nederland van zijn buffers tegen de gevolgen van de economische crisis.

Frans van Houten hakt in NXP
De topman van NXP gaat zijn bedrijf 'redesignen', een mooi woord voor de grootste sanering uit de nog jonge geschiedenis van de voormalige halfgeleiderdivisie van Philips. Wereldwijd verdwijnen 4.500 banen. Het moet tot een besparing van 550 miljoen Amerikaanse dollar leiden. Is dat voldoende om het bedrijf te redden van de ondergang?

Brabantse tabaksreuzen
Nederlanders roken 453 miljoen sigaren per jaar. Het leeuwendeel van 2,5 miljard sigaren die hier gemaakt worden, gaat de grens over. Nederlands marktleider is Agio Cigars van de familie Wintermans uit het Brabantse Duizel. Daar staat de vierde generatie Wintermansen klaar om de macht in het bedrijf over te nemen.

Verder in dit nummer:

â- Praxis richt zich op koopjesjagers op de klusmarkt
â- Peter Berdowski probeert Smit Internationale in te lijven
â- Minister: school of finance Tilburg moet zich bij Amsterdam aansluiten
â- Olie- en gasbedrijf Taqa uit Abu Dhabi investeert in Nederland
â- Bert Koenders tegen het bedrijfsleven? 'Dan zou ik gek zijn.'