VVD



18-9-2008

VVD blij met brede steun voor aanpak openbaar geweld via snelrecht

De VVD is blij dat de Kamer het initiatief om fysiek en mentaal geweld tegen bijvoorbeeld ambulancepersoneel, buschauffeurs en politieagenten via snelrecht aan te pakken, breed heeft ondersteund.

Vandaag werd tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen een motie van de VVD aangenomen die premier Balkenende tot spoed maant in de aanpak van deze raddraaiers.

Dit naar aanleiding van verschillende geweldsincidenten zoals de recente bedreigingen van ambulancepersoneel in Amsterdam en de busdienst in Gouda die door geweldsincidenten tijdelijk is opgeheven. Fractievoorzitter Mark Rutte: "De reljongeren die vorig jaar met Oud en Nieuw zijn opgepakt, zijn nog steeds niet berecht. Dat moet veranderen. En niet met nog meer brieven en rapporten van onze Papieren Premier, er moet nu echt snel iets gebeuren." De VVD wil dat de geweldplegers na hun delict direct van straat worden gehaald, en daar pas weer terugkeren nadat zij berecht zijn en hun straf hebben uitgezeten.

Rutte: "Het is goed dat het overgrote merendeel van de Kamer het met de VVD eens is dat dit probleem nu snel en doortastend moet worden aangepakt. Ik ben blij dat Balkenende door dit VVD-voorstel nu met spoed aan de gang gaat om de buurten in Nederland veiliger te maken."