Uitgave van Consulaat Generaal van Nepal in Nederland
Nepal Nieuws
http://www.nepal.nl/nieuws.htm

cid:660400716@28112006-2E87


Dahal in India

Premier Dahal is teruggekeerd na zijn bezoek aan India. Het was zijn 'eerste politieke bezoek' aan een buitenland, zoals hij het uitdrukte, want zijn eerdere reisje naar Peking, waar hij met de Chinese leiders in de wandelgangen van de Olympische Spelen over politiek had gesproken, was niet officieel. Dit bezoek aan India wel.
Het politiek balanceren tussen de twee grootmachten India en China, die met één ademteug Nepal van de kaart kunnen blazen, is een kunst die een Nepalese premier tot in de finesses moet beheersen. Dahal leert snel, zo blijkt. Een jaar geleden nog riep de maoistenleider dat India een duivelse staat was, waartegen slechts het grootste wantrouwen op zijn plaats was. Nu staat hij met zijn eertijdse vijand glimmend op de foto.


_45023556_b5b98c91-8fe3-48b2-83f7-889d0f242003.jpg

Singh en Dahal

"I put the agendas of bilateral interest in a sincere manner," zei premier Dahal bij terugkomst tegen de pers op het vliegveld. "I believe it was a successful visit."
Hij voegde er aan toe dat India het 240 Megawatt Naumure hydro project (in de Rapti rivier) voor Nepal wil bouwen, 'als teken van goede wil'. Het was "the culmination of the positive-ness of the visit".
De onbaatzuchtigheid van India ten aanzien van 'hydro' wordt in brede kring betwijfeld, maar het klinkt aardig - en het is de enige manier om niet in moeilijkheden te raken met de zuiderbuur, die in Kathmandu op jacht is naar vergunningen om de Nepalese Himalaya op grote schaal van zijn witte steenkool te ontdoen.
De elektriciteitsschaarste in noord-India is namelijk groot: er is een acuut tekort van enkele tienduizenden megawatt en dat tekort groeit met procenten per jaar.

Hebben de Indiers nog vragen gesteld over zijn eerdere bezoek aan China? Dahal: "No, only the media persons asked this question."
Dahal ontmoette onder meer premier Man Mohan Singh, president Pratibha Patil, en Soniya Gandhi, leidster van de Congres Partij (I).
Als toegift kreeg Dahal het voor elkaar dat India de komende drie maanden voor 2.4 miljard roepie 'uninterrupted' benzine en diesel zal leveren, zodat de regering het opschonen van de inefficiënte Nepal Oil Corporation (NOC) nog even kan uitstellen.

Premier Dahal vliegt a.s. zaterdag naar New York om deel te nemen aan de 63e Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Hij zal daar een aantal wereldleiders ontmoeten, waaronder president Bush. Ook zal hij de assemblee toespreken, volgens regeringsbronnen.

Naakt dansen

De zojuist benoemde Inspector General of Police (IGP) Hem Bahadur Gurung zei vandaag dat alle prioriteit gegeven zal worden om de verslechterde 'law and order' situatie aan te pakken en de toenemen criminaliteit te bestrijden: "The police force will leave no stone unturned to check the rising crimes."

Niet alleen de misdaad wordt aangepakt, het nachtleven ook. Alle bars moeten om 11 uur 's avonds dicht. De Home Minister heeft dat besloten.
Duizenden 'nachtwerkers' (van prostituee tot barkeeper) gingen de straat op om te protesteren tegen deze maatregel. Zo'n tweehonderduizend mensen (de helft vrouw) werken in 'dance bars, pubs en cabin restaurants'. De politie deed invallen in nachtclubs waarin 'naakt werd gedanst'.
Nayan Nepal: een nieuwe wind blaast door het land.


Vorige nieuwsbrieven: zie het Nepal Nieuws Archief
http://www.nepal.nl/nieuws.htm
(voor illustraties en hyperlinks zie het origineel)