Rijksdienst voor archeologie, cultuurlandschap en monumenten


RACM middagdebat in het Kröller-Müller Museum 19 september a.s.

Het erfgoed van de toekomst

21 augustus 2008
Hoe ziet het Nederlandse landschap er aan het einde van deze eeuw uit? Welk landschapsideaal staat ons voor ogen als we nadenken over de toekomst en over het behoud en ontwikkeling van het cultuurlandschap? Welke elementen in het huidige landschap vormen het erfgoed van de toekomst? Deze vragen staan vrijdag 19 september in het Kröller-Müller Museum centraal tijdens het RACM middagdebat `Het erfgoed van de toekomst'. En u - professional én burger - wordt hierbij van harte uitgenodigd deel te nemen aan dit debat.

De Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten heeft sinds kort de C in zijn naam. En niet voor niets, want het cultuurlandschap is mede door de moderne landbouw en verstedelijking een hot item in de beleving van de bewoners en beleidsmakers in ons land. Aanleiding voor dit debat is onder andere de zeer bijzondere tentoonstelling `Nature as Artifice' die nu te zien is in het Kröller-Müller Museum. Deze tentoonstelling, over het werk van twintig hedendaagse (landschaps)fotografen, toont een nieuwe blik op ons landschap in al zijn facetten. Daarbij staat niet het arcadische landschap centraal, zoals we dat kennen uit de schilderkunst van de 17de eeuw, maar het landschap van nu: snelwegen, industrieterreinen, stadsuitbreidingen en -vernieuwingen, voormalige gifwijken etc. Ligt in al deze landschapselementen het erfgoed van de toekomst verscholen?

Graag nemen we u deze middag mee in de wereld van het hedendaagse landschap. Aan de hand van de tentoonstelling `Nature as Artifice' willen we u uitnodigen om te discussiëren over het erfgoed van de toekomst. De inleiding wordt verzorgd door Yttje Feddes, onlangs benoemd tot Rijksadviseur voor het Landschap en Marjoleine de Vos, schrijfster en redacteur kunst bij NRC Handelsblad. Een panel van deskundigen zal onder leiding van Tracy Metz het debat voeren met de zaal. Tracy Metz is medeauteur van het bij de tentoonstelling horende boek 'Nature as Artifice, new Dutch landscape in photography and video art'.

Aan het panel nemen, naast de genoemde inleiders, Kees de Ruiter, directeur RACM, Theo Baart, fotograaf (ook bij deze tentoonstelling), Dré van Marrewijk, projectbureau Belvedere deel. Uiteraard krijgt u deze middag ruim de gelegenheid de tentoonstelling te bezichtigen.

De RACM houdt zich als landelijk kenniscentrum bezig met de opbouw van kennis over cultuurlandschap, het toepassen en uitdragen ervan, en het delen van deze kennis met anderen. We doen dit niet alleen, maar in samenwerking met het ons omringende maatschappelijk veld. Daarom nodigen we voor deze middag een breed publiek uit om met de RACM, en onder leiding van de RACM, te discussiëren over de toekomst van ons cultureel landschappelijk erfgoed. De RACM kan zo vanuit zijn rol als deskundige het voortouw nemen en zijn kennis delen.

De RACM nodigt uit tot samenwerking en neemt maatschappelijke bijdragen aan de discussie over ons erfgoed ter harte en stemt zijn beleid mede af op de bijdragen vanuit het veld. Daarnaast draagt de dienst bij aan het tot stand komen van nationaal beleid t.a.v. waardering en behoud van cultuurlandschap. De RACM beschouwt cultuurlandschap ook als een verbindende schakel tussen archeologie en gebouwd erfgoed.

Wilt u meedoen aan het debat over ons erfgoed van de toekomst, stuurt u dan een mail naar aanmelden@racm.nl (aan deelname zijn geen kosten verbonden). Vooraf ontvangt u informatie over de toegang tot het park en vervoersmogelijkheden.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Willemien van de Biezen (033 4227671) of Hanneke Plugge (033 4227593). Zie ook: www.kmm.nl