Technische Universiteit Delft

Polymeren op maat
door M&C

Afscheidsrede van Prof.dr.ir. J. van Turnhout: "Polymeren op maat - toen en nu"

19 september 2008 | 15:00 uur
plaats: Aula TU Delft

Prof.dr.ir. J. van Turnhout | Faculteit Technische Natuurwetenschappen

"Polymeren op maat - toen en nu"
Het gebruik van polymeren heeft een grote vlucht genomen. Lange tijd werden ze vooral structureel gebruikt. Het maken op maat hield toen in toewerken naar optimale mechanische eigenschappen. Een interessante innovatie was rigide groepen in de polymeerketen op te nemen, dit leidde tot vloeibaarkristallijne polymeren en tot de supersterke vezels Kevlar, Twaron en M5.

Later werd het op maat maken gericht op "levende" polymeren met bijzondere elektrische en optische eigenschappen. Hiertoe werden functionele groepen ingebouwd die elektrische en/of optische activiteit vertonen. Dit heeft geleid tot elektreten (permanent geladen polymeerfilms worden bijv. in de microfoons van mobieltjes toegepast) en tot piëzo en pyro-elektrische polymeren. Voor optische lichtschakelaars en modulatoren werden polymeren ontwikkeld die een niet-lineair optisch gedrag vertonen.

Vervolgens is het gelukt (half)geleidende polymeren te ontwikkelen. Daarmee kunnen actieve elektrische componenten worden gemaakt. "Plastic electronics" levert producten als led-lichtbronnen, intelligente labels, elektronisch papier en elektrisch blinderend glas op. De nieuwste trend is het op maat maken te verleggen naar het nanometer-bereik.

Ik wil stilstaan bij een aantal verrassende aspecten in deze evolutie. Ook zal ik ingaan op enkele bijdragen die de sectie Polymeerfysica i.s.m. collega's van binnen en buiten de TU-Delft op het gebied van functionele polymeren heeft kunnen leveren. Dit werd mede mogelijk gemaakt door nieuwe meetfaciliteiten en nieuwe data-analyses te ontwikkelen.

Functionele polymeren zullen ongetwijfeld ook een rol gaan spelen bij de oplossing van de grootste uitdagingen en steeds nijpend wordende zorgen van de mens: energie, voedsel, water en milieu.

Laatst gewijzigd: 28 augustus 2008