Gemeente Helmond


Energieactie Mierlo-Hout 19-20 september

Kans op gratis energieadvies, openluchtbioscoop met schitterende film Earth, energiehuisje met handige energietips en gratis spaarlampen.

Dit zijn de activiteiten van de energiebesparingcampagne die op vrijdag 19 september en zaterdag 20 september gehouden worden in Mierlo-Hout.

* Energiebesparing belangrijk

* Energiehuisje met allerlei besparingstips
* Kans op gratis energieadvies op maat

* Huurwoningen

* Gratis Spaarlampen

* Openluchtbioscoop met film 'Earth'

* Andere wijken

Energiebesparing belangrijk

De gemeente Helmond en de woningbouwverenigingen woCom en Compaen willen de bewoners van Mierlo-Hout ondersteunen bij het verlagen van de -almaar stijgende- energiekosten. Daarnaast is energiebesparing natuurlijk ook goed voor het milieu. Daarom hebben de gemeente en de corporaties samen met de wijkraad Mierlo-Hout een actieweekend georganiseerd die zowel zinvol als leuk is.

Energiehuisje met allerlei besparingstips

Het energiehuisje Voor tips om op eenvoudige wijze energie én dus geld te besparen, kunnen bewoners naar het Energiehuisje komen. Deze mobiele tentoonstelling staat tijdens de actiedagen op centrale plekken in de wijk. Vrijdag 19 september tussen 12.00 en 17.00 uur staat het Energiehuisje bij de C1000 aan het Janssen en Fritsenplein. De dag erna, zaterdag 20 september, heten de medewerkers van het Energiehuisje de wijkbewoners tussen 12.00 en 17.00 uur welkom op het plein voor supermarkt Jumbo aan de Hoofdstraat. In het Energiehuisje is te zien welke besparende maatregelen bewoners in hun huis kunnen treffen. In dit minihuisje worden maar liefst twintig praktische voorbeelden getoond. Ook is inzichtelijk gemaakt welke besparing het oplevert. Het gaat om bekende energiebesparende toepassingen zoals spaarlampen en tochtstrips, maar ook minder bekende voorbeelden zoals HR++ glas en de stand-by killer.

Kans op gratis energieadvies op maat

Inwoners van Mierlo-Hout die een eigen woning hebben, maken kans op een energieadvies op maat (een zogenaamd EnergiePrestatieAdvies of EPA). De gemeente verloot tien EPAs, ter waarde van 200 euro. Het aanmelden voor de EPAs kan bij het Energiehuisje.

Huurwoningen

Compaen en woCom, de woningcorporaties die actief zijn in Mierlo-Hout, ondersteunen de actie van harte. Huurders hebben in dit geval een voordeeltje ten opzichte van mensen die zelf een huis bezitten; de corporaties zorgen namelijk voor een energieprestatiecertificaat voor hun woning. De huurwoningen van woCom beschikken al over een EPA. Compaen heeft nog in 2008 alle woningen gecertificeerd.

Gratis Spaarlampen

Om een eerste stap te zetten op het gebied van energiebesparing kunnen de inwoners van Mierlo-Hout, tegen inlevering van een bon die huis-aan-huis verspreid is, een gratis spaarlamp ophalen bij het Energiehuisje. Een kleine moeite die al direct resultaat oplevert.

Deze film is op vrijdag 19 september om 20.30 uu gratis te zien in de openluchtbioscoop bij de supermarkt Jumbo Openluchtbioscoop met film 'Earth'

Op vrijdagavond 19 september om 20.30 uur wordt op het terrein tegenover de Luciakerk, voor supermarkt Jumbo aan de Hoofdstraat in de openlucht de film Earth vertoond. De toegang is gratis. Het bijzondere is dat deze zogenaamde Solar Cinema (zonnebioscoop) werkt op zonnestroom. Earth is een indrukwekkende film met prachtige beelden over het leven op aarde. De film volgt de dagelijkse strijd met de natuur van onder meer een bultrugwalvis, een ijsbeer, een schildpad en een olifant tijdens de verschillende seizoenen. Wie de film graag zittend ziet, wordt gevraagd een eigen stoel mee te brengen.

Andere wijken

Als de energiebesparingactie in Mierlo-Hout een succes is, zal deze actie de komende jaren in andere wijken van Helmond herhaald worden.