Gemeente Nuenen


Bevrijdingsherdenking Nuenen op vrijdag 19 september

NUENEN VIERT BEVRIJDINGSHERDENKING

Op vrijdag 19 september 2008 wordt in Nuenen de bevrijdingsherdenking gevierd. Nuenen is op 21 september 1944, 64 jaar geleden, bevrijd. Op vrijdagavond, 19.45 uur, is er een korte herdenkingsplechtigheid bij het herdenkingsmonument op de hoek Europalaan/Parkstraat. Voorafgaand zal er in de Clemenskerk een korte bezinningsbijeenkomst plaatsvinden. Aansluitend is er een bevrijdingstaptoe op het Vincent van Goghplein. Een aantal veteranen uit Nuenen zullen bij deze gelegenheid aanwezig zijn. Zij worden om 18.00 uur ontvangen in Het Klooster en welkom geheten door burgemeester mr. W.R. Ligtvoet. Dhr. Van de Braken, vice voorzitter van stichting Veteranendag zal de veteranen informeren over het Veteranenhuis.

Om het bevrijdingsvuur ook in Nuenen te kunnen laten branden heeft TCN (Toerclub Nuenen) wederom aangeboden het vuur bij de gemeente Eindhoven te gaan halen. Dit doen zij op vrijdagavond 19 september om 18.30 uur. Dhr. Ir. Hoyte de Ranitz, voorzitter van de stichting

18 september, zal hen het vuur overhandigen. Onder begeleiding van militaire voertuigen van Wheels zal de colonne de toer met het bevrijdingsvuur naar Nuenen inzetten. Zij zullen hierbij over Nederwetten en Gerwen komen om vervolgens het bevrijdingsvuur over te dragen aan de burgemeester bij het herdenkingsmonument in Nuenen. De burgemeester zal samen met dhr. Verdonschot en Tjerk van Gerwen het bevrijdingsvuur bij het monument ontsteken. Dhr. Verdonschot is veteraan en drager van een draaginsigne gewonden vanaf 25 mei 2007 en Tjerk van Gerwen (9 jr.) is een hoofdsteller van de Estas bij scouting Rudyard Kipling.

Het programma:

19.00 uur


* Bezinningsdienst georganiseerd door de raad van kerken in de Clemenskerk Nuenen met zang en gedichten.


- Vertrek onder begeleiding van Brassband De Vooruitgang naar het monument Wederopstanding is Bevrijding aan de Europalaan (hoek Europalaan/Parkstraat)


- Op het stadhuisplein in Eindhoven wordt het bevrijdingsvuur overhandigd aan toerclub Nuenen door de heer ir. Hoyte de Ranitz, voorzitter van de stichting 18 september.

19.45 uur


* Bijeenkomst bij het monument Opstanding is Bevrijding
* Openingswoord door de voorzitter van het Oranjecomité
* Ontsteken van het bevrijdingsvuur door de burgemeester en dhr. Verdonschot. Het bevrijdingsvuur wordt gebracht door Toerclub Nuenen (TCN) en begeleid door wagens van Wheels.
* Koraalmuziek door Brassband De Vooruitgang
* Herdenkingswoord door burgemeester mr. W.R. Ligtvoet
* Kranslegging door de burgemeester namens het gemeentebestuur
* Koraalmuziek door Brassband De Vooruitgang, terwijl er kranslegging plaatsvindt namens:


* gezamenlijke Oranjecomité´s van Nuenen c.a.


* de leerlingen van de Protestants Christelijke Scholen (adoptieschool van het monument, t Palet)


* Estas van scouting Rudyard Kipling


* De vereniging van Airborne Vrienden


* De Bond van Nederlandse Militaire Oorlogs en Dienstslachtoffers


* Stichting Easy Compagny


* Het Mariniers en Voormalig Verzet Z.O. Brabant


* Belangstellende aanwezigen

Eén minuut stilte


- Afsluiting plechtigheid met het spelen van de Taps of Last Post

20.30 uur


* Bevrijdingstaptoe op het Vincent van Goghplein met een gezamenlijk optreden van de Nuenense muziekgezelschappen.