Opbouwexperts oefenen in De Marne

Reservisten met specialistische kennis op het gebied van het opbouwen van midden- en kleinbedrijf oefenen vrijdag 19 en zaterdag 20 september in gemeente De Marne. De reservisten nemen vrijwillig deel aan het project Integrated Development of Entepreneurial Activities (IDEA). IDEA heeft onder andere tot doel kennis beschikbaar te stellen aan lokale ondernemers in missiegebieden om economische wederopbouw te ondersteunen.

Tijdens de oefening 'Nordic Endeavour' beoefenen de IDEA-listen naast militaire basisvaardigheden, vooral het overbrengen van ondernemersvaardigheden. Het uiteindelijk doel is om reserveofficieren van IDEA de juiste kennis en vaardigheden mee te geven om de lokale economie in Uruzgan te helpen opbouwen.

Bij het uitvoeren van missies voorziet Defensie primair in de handhaving of het herstel van de veiligheidssituatie. Daarnaast is er een nauwe samenwerking met Buitenlandse Zaken en Ontwikkelingssamenwerking om parallel hieraan herstel en wederopbouw te realiseren. Bijvoorbeeld de eerste basis leggen voor essentiële infrastructuur (wegen, scholen, ziekenhuizen etc. ) en het realiseren van andere basisvoorzieningen (economisch en bestuurlijk). Dit vraagt soms, gezien de nog precaire of ontbrekende, veiligheidsstructuur, om militaire specialisten. IDEA is het forum dat hierin voorziet. Het is de mix van IDEA-kennis en Defensie-capaciteit en middelen, die de missie in staat stelt om gericht en snel zaken te realiseren in gebieden waar door oorlog of rampen essentiële voorzieningen zijn verdwenen.

Het project IDEA bestaat uit reserveofficieren, met gespecialiseerde kennis op het gebied van het midden- en kleinbedrijf. Reserveofficieren van IDEA worden op dit moment ingezet in Uruzgan. Zij stellen hun kennis beschikbaar aan lokale ondernemers om economische wederopbouw te ondersteunen. Een recent voorbeeld van IDEA-inzet is het contract dat de Task Force Uruzgan is aangegaan met drie lokale timmerlieden. Deze timmerlieden brengen jonge leerlingen het ambacht bij en leveren tegelijkertijd bankjes voor nieuwe scholen in Uruzgan. Ook assisteren de reserveofficieren van IDEA bij het verstrekken van microkrediet voor startende Afghaanse ondernemers. IDEA-listen zijn mensen met unieke capaciteiten die zich dienstbaar stellen aan de samenleving. Het IDEA-netwerk maakt deel uit van 1 CIMIC Bataljon (Civil Military Cooperation).

Noot voor redacties (

RVD Mediafeed