Erasmus Universiteit Rotterdam

Oratie Prof.dr. H. Bleichrodt

Titel oratie
The Value of Health

---

Leerstoel:
Hoogleraar Economie van de gezondheidszorg

Datum
19 september 2008 16:00

---

Locatie:
Woudestein, Forumzaal

---

Faculteit
Faculteit der Economische Wetenschappen (FEW)

`Geef gezondheid een expliciete waarde'

Gezondheidseconoom Han Bleichrodt ontwikkelt rekenmethode voor het zorgstelsel

Het gebruiken van een expliciete waarde voor gezondheid staat in Nederland ter discussie. Onterecht, vindt gezondheidseconoom prof.dr. Han Bleichrodt. Het hanteren van een duidelijke grens bij het toekennen van vergoedingen leidt tot een betere besteding van publieke middelen en maakt het gezondheidsbeleid transparant. Wel moeten de rekenmethodes betrouwbaarder, met oog voor kwaliteit van leven. Hij legt uit hoe dat kan in zijn oratie The Value of Health, die hij houdt op vrijdag 19 september 2008 aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Onlangs adviseerde de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ), dat alleen die behandelingen voor vergoeding in aanmerking komen, die minder dan EUR 80.000 kosten om een patiënt een jaar langer in goede gezondheid te laten leven. Han Bleichrodt vindt dit een goed voorstel. "Het gebruiken van een dergelijke waarde wordt vaak gezien als een bezuinigingsmiddel, maar is het zeker niet. In goede berekeningen worden niet alleen de kosten, maar ook de baten meegenomen. Dure ingrepen, zoals een harttransplantatie, leveren veel baten op."

Het hanteren van een expliciete waarde voor gezondheid, zoals bijvoorbeeld in Engeland en de Verenigde Staten gebeurt, leidt tot een betere besteding van publieke middelen, aldus Bleichrodt. Bovendien worden gemaakte keuzes in de gezondheidszorg zichtbaarder. Volgens Bleichrodt zijn echter de bestaande methoden die gezondheidseconomen hanteren, niet betrouwbaar. Dit is eenvoudig te verhelpen. In zijn oratie laat hij zien hoe we gezondheid op een betrouwbare manier kunnen waarderen, waarbij expliciete aandacht is voor kwaliteit van leven.

Prof.dr. Han Bleichrodt (1965) is hoogleraar gezondheidseconomie aan de Faculteit der Economische Wetenschappen en het Erasmus Medisch Centrum van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij promoveerde in 1996 cum laude aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij ontving meerdere prestigieuze onderzoeksbeurzen, waaronder vorig jaar de Vici- beurs van de Nederlandse organisatie van Wetenschappelijk Onderzoek. Het afgelopen jaar was hij gasthoogleraar aan de University of California, Irvine. Hij behoort tot de top 10 van de meest publicerende Nederlandse economen.