Vrije Universiteit Amsterdam

Aandacht trekken in een dynamische omgeving


* Startdatum19-09-2008


* Tijd13.45


* LocatieAula


* TitelGuiding attention in a dynamic environment


* PlaatsAula


* SprekerY. Pinto


* Promotorprof.dr. J.L. Theeuwes


* OnderdeelFaculteit der Psychologie en Pedagogiek


* WetenschapsgebiedPsychologie, pedagogiek en onderwijs


* EvenementtypePromotie

Aandacht is essentieel voor ons dagelijks functioneren. Naast dat aandachtsstoornissen het leven zwaar verstoren, blijkt dat mensen vrijwel alleen datgene onthouden waar ze hun aandacht op hebben gericht. Yair Pinto heeft onderzoek gedaan naar de fundamenten van aandacht. Hij heeft zich voornamelijk gericht op de vraag waardoor onze aandacht wordt getrokken en in hoeverre dit onder onze bewuste controle valt.
Pinto's onderzoek heeft aangetoond dat dynamische objecten in het dagelijks leven weliswaar heel goed de aandacht kunnen trekken, maar dat dit komt omdat dynamische objecten relatief uniek zijn (de achtergrond is vrijwel geheel statisch). Als de situatie dynamischer wordt, trekken dynamische objecten niet langer de aandacht. Sterker nog, statische objecten trekken dan de aandacht, ook als mensen niet hun aandacht op deze objecten willen richten.
Verder laat Pinto zien dat losse elementen die in synchroniciteit bewegen automatisch worden gegroepeerd tot één object. Tot slot toont Pinto's onderzoek aan dat een uniek voorwerp (zoals een rode bal tussen groene) automatisch de aandacht trekt, ook als mensen vantevoren weten dat dit afleidende object aanwezig zal zijn en het proberen te negeren.
Pinto's resultaten steunen een invloedrijke theorie binnen de aandachtsliteratuur, de zogeheten saillantie-theorie. Volgens deze theorie is voor het richten van aandacht niet van belang wat de eigenschappen van de objecten op zich zijn, maar wat de eigenschappen van objecten zijn vergeleken met de eigenschappen van de achtergrond. Pinto's onderzoek is een belangrijke stap vooruit in het begrijpen van aandacht.

Dit proefschrift te downloaden van Darenet.