PvdA Europees parlement


Eurodelegatie debatteert met NHL-studenten over toekomst Europa

17 september 2008

PvdA-europarlementariërs brengen bezoek aan Fryslân, vrijdag 19 september a.s., 12.00-18.00, Leeuwarden/Drachten/Heerenveen.

Hoe moeten we de Europese Unie veranderen? Die vraag staat centraal tijdens een debat vrijdagmiddag a.s. tussen PvdA-europarlementariërs en studenten van de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden. Het debat over de toekomst van de EU wordt georganiseerd door de Thorbecke Academie van de NHL en maakt deel uit van een groot werkbezoek aan de provincie Fryslân, waarbij ook Drachten en Heerenveen worden bezocht.

De PvdA-europarlementariërs worden vergezeld door statenleden, raadsleden, bestuursleden van afdelingen en gewest, experts en ervaringsdeskundigen. De delegatie gaat kijken hoe Europese themas als duurzaamheid, landbouw en waterbeheer in de Friese praktijk worden vertaald.

Burgemeester Ferd Crone ontvangt om 12 uur PvdA-europarlementariërs Thijs Berman, Emine Bozkurt, Ieke van den Burg en Dorette Corbey en gedeputeerde Anita Andriesen op het stadhuis van Leeuwarden. Daarna vindt het publieksdebat op de NHL plaats. Onder leiding van statenlid Rieks Osinga gaan studenten onder meer in debat over de betekenis van Europa, ook specifiek voor Fryslân. "We gaan discussiëren over de EU en Friesland en wat er beter kan in Europa", zegt Dorette Corbey, die Friesland in het Europees Parlement vertegenwoordigt. Aan het einde van de middag splitst de delegatie zich voor twee werkbezoeken. De Friese kamerleden Jacques Tichelaar en Lutz Jacobi sluiten hierbij aan.

In Heerenveen praten de politici met directie en werknemers van VDL Berkhof. De busbouwer, een van de grootste werkgevers in dat deel van de provincie, schortte de bouw van een nieuwe fabriek onlangs op doordat busmaatschappijen mede als gevolg van strenge Europese milieuregels orders gunnen aan buitenlandse bouwers. De banen bij Berkhof worden bedreigd en het bedrijf, dat inzet op ultraschone dieselmotoren in combinatie met hybridetechnieken, wil met de politici bespreken hoe de werkgelegenheid in Heerenveen op lange termijn behouden kan worden.

In Drachten gaat de delegatie onder leiding van wethouder Cees Kuipers op bezoek bij het melkveebedrijf van de familie De Boer. De boerderij voert op basis van een EU-richtlijn water af naar een nabijgelegen wadi.

U bent van harte uitgenodigd om het werkbezoek vrijdag a.s. bij te wonen. Bijgevoegd vind u een programma met de locaties.