Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Van 19 september t/m 18 oktober 2008 bij Architectuurcentrum Aorta

Randstad in 2040: Internationaal sterk en regionaal aantrekkelijk

Een presentatie van de Structuurvisie Randstad 2040 en het PlanMER

Deze tentoonstelling toont de Structuurvisie Randstad 2040 van het kabinet: een toekomstvisie op de Randstad over het versterken van de kust, plannen voor het Groene Hart, internationaal krachtige en aantrekkelijke steden.

De structuurvisie Randstad 2040, op 5 september vastgesteld door de ministerraad, is bedoeld om het hoofd te bieden aan de achteruitgang van de leefbaarheid, klimaatverandering, bereikbaarheidsproblemen, een toenemende ruimtevraag en om Nederland mooi te houden. Daarnaast zijn de duurzaamheids- en milieueffecten van de visie in beeld gebracht in het zogenaamde PlanMER.

De opgave
De vier grote opgaven binnen deze visie zijn:

· Een verbetering van de veiligheid tegen overstromingen bij de kust. De klimaatverandering vraagt om een extra inzet voor het versterken van de kust en de dijken bij de grote rivieren.
· Een groter en waterrijker Groene Hart. Het Groene Hart wordt onderdeel van een grotere aaneengesloten 'Groenblauwe Delta' met aansluitingen op het IJsselmeer, de Noordzee en de Zeeuwse wateren. Effecten van klimaatverandering worden zo ondervangen en aantrekkelijke woongebieden worden zo gecreëerd.
· Inzet op internationaal krachtige en aantrekkelijke steden met zogenaamde 'metropolitane parken', aantrekkelijke woongebieden in de Randstad waar stad en groen samenkomen. Internationale relaties in de grote steden en aansluiting op het HSL netwerk versterken de internationale krachten in de Randstad.
· Een beter regionaal vervoer om de uitbreiding naar de 'metropolitane parken' te kunnen realiseren.

Toekomst
Het kabinet is voornemens van de Structuurvisie Randstad 2040 een succes te maken door middel van 'Randstad Sleutelprojecten'. De organisatie van de Olympische spelen, ruimtelijke maatregelen voor Delta-veiligheid en grootschalige stedelijke transformaties met internationale allure zijn hier voorbeelden van. Met andere overheden, marktpartijen, maatschappelijke partijen en burgers zal op grote schaal worden samengewerkt aan wonen, werken en recreëren.

Tentoonstelling: vrijdag 19 september tot en met zaterdag 18 oktober bij Architectuurcentrum Aorta. Openingstijden: wo.-vr. 12.00 - 17.00 uur en za. 13.00 -17.00 uur. De toegang is gratis.

Wilt u meer weten kijk dan op http://doemee.vrom.nl/randstad2040, www.aorta.nu of tel: 030 2321686.


- - - - - - - - -
;;;

Met vriendelijke groet,

Dini van de Leur / Roos Velzel
-------------------------------------------
Architectuurcentrum Aorta
Architecture center Aorta
Achter de Dom 14
3512 JP Utrecht
T: +31 (0)30 2321686
F: +31 (0)30 2321390
E: tours@aorta.nu
I: www.aorta.nu