Gemeente Zoetermeer

Zoetermeer goed leefbaar

Buytenwegh en Oosterheem hebben aandacht nodig

Woningcorporaties De Goede Woning, Vestia Zoetermeer, Vidomes en de gemeente Zoetermeer hebben door adviesbureau USP een onderzoek laten uitvoeren naar leefbaarheid in de woonomgeving. Daarnaast heeft de gemeente het onderzoek Leefbaarheid & Veiligheid uitgevoerd. De betrokken partijen willen op basis van de onderzoeksresultaten tot een nog meer afgestemde aanpak op het gebied van leefbaarheid komen. Om dat te realiseren worden de gegevens per buurt geanalyseerd. Uit het USP-onderzoek blijkt dat het algehele beeld over de leefbaarheid in Zoetermeer positief is. Zoetermeerders kennen een 7,0 toe voor een groot aantal leefbaarheidsaspecten. Gemiddeld genomen is er de afgelopen tien jaar weinig veranderd aan de leefbaarheidsbeleving, al hebben de buurten zich verschillend ontwikkeld. De objectieve veiligheid en veiligheidsbeleving bij inwoners in Zoetermeer is te vergelijken met de andere onderzochte gemeenten. Een eerste analyse geeft aan dat er specifieke acties te benoemen zijn die een plaats moeten krijgen in de wijkactieplannen en van invloed zullen zijn op het Integraal Veiligheidsbeleid. Nadere analyse om meer inzicht te krijgen in de problematiek in een aantal buurten is noodzakelijk.

Met name de kwaliteit van de woningen en van voorzieningen zoals scholen, winkels en gezondheidscentra is goed. 'Betrokkenheid buurtbewoners', vervuiling en openbaar vervoer zijn nog aandachtspunten. Dit laatste deed zich vooral voor in de buurten die nu goed bereikbaar zijn met Randstadrail: op het moment van enquêteren reden er op het Zoetermeerse traject nog geen trams. De aspecten die de inwoners het laagst beoordelen zijn de speelvoorzieningen voor kinderen en de beschikbaarheid van ontmoetingsplekken voor jongeren.

Stadsdelen die op vrijwel alle punten beter dan gemiddelde cijfers halen zijn Rokkeveen en De Leyens. Ook Noordhove en Dorp worden bovengemiddeld gewaardeerd.

Voor Buytenwegh en Oosterheem geldt dat aandacht nodig is voor het sociale aspect: samenleven van verschillende groepen. In Buytenwegh beoordelen de inwoners nog een aantal factoren slechter dan gemiddeld: de kwaliteit van de woningen, vervuiling, het groenonderhoud en de speelvoorzieningen. De waardering voor de buurt blijkt bovendien in hoog tempo minder te worden en de bewoners verwachten een nog verdere achteruitgang. In Oosterheem is de kwaliteit van de woningen hoog en men ervaart weinig overlast en weinig gevoel van onveiligheid. Zeer ontevreden zijn de bewoners echter over de speelvoorzieningen, winkels in de wijk, en het samenleven van verschillende groepen. Wel heeft men vertrouwen: veel Oosterhemers verwachten een vooruitgang van hun buurt in de komende jaren.

Palenstein scoort in het USP-onderzoek redelijk goed. De kwaliteit van de woningen wordt in Palenstein wel relatief slecht gewaardeerd. In het onderzoek Leefbaarheid & Veiligheid scoort Palenstein wat minder positief, zeker waar het gaat om aspecten als onveiligheidsgevoel en dreiging. Een zeer hoog percentage van de geënquêteerden in Palenstein geeft echter aan een vooruitgang van de eigen buurt te verwachten in de komende jaren. De inspanningen die worden gepleegd in Palenstein beginnen blijkbaar hun vruchten af te werpen.

Voor het USP-onderzoek zijn in totaal zijn ruim 6.200 huishoudens (in 3.000 huurwoningen en 3.200 koopwoningen) telefonisch geënquêteerd. Ook de welzijnsinstelling MOOI en zorginstelling VierstroomZorgring waren bij dit onderzoek betrokken.,Voor het onderzoek Leefbaarheid & Veiligheid zijn 2700 huishoudens schriftelijk geënquêteerd. Dit tweejaarlijkse onderzoek is nu voor de zesde keer gehouden; het heeft daardoor een goede reeks vergelijkingswaarden per buurt opgeleverd.