Senternovem


19-09-2008 | IMI versnelt proces van medicijnontwikkeling

KP7 kent een nieuw financieringsmechanisme: de zogenoemde Joint Technology Initiatives (JTI's). Een JTI is een samenwerkingsvorm van publieke en private partijen die gezamenlijk een onderzoeksprogramma uitvoeren. Inmiddels zijn er vijf JTI's opgericht. Een van die JTI's is Innovative Medicine Initiative (IMI).

Binnen de JTI's wordt het voortouw genomen door de industrie. De onderzoeksagenda is daardoor beter afgestemd op de kennisvraag van het bedrijfsleven. Industriele partijen leveren ook een deel van het budget voor de JTI's. Het overige gedeelte komt van de Europese Commissie (EC) en soms ook de lidstaten.

"Doel van IMI is het proces van medicijnontwikkeling te versnellen", vertelt Sandra de Wild. Zij is adviseur Gezondheid bij EGL en bij het innovatieprgramma Life Sciences & Gezondheid. "In een vroeg stadium moet er aandacht zijn voor de werkzaamheid en veiligheid van medicijnen. Veel medicijnen in de pre-klinische fase halen de eindstreep niet vanwege onverwachte bijwerkingen of een lage werkzaamheid. IMI heeft als doel technieken en methodes te ontwikklen die deze problemen al in een vroeg stadium kunnen signaleren. Hierdoor kan al heel snel besloten worden of men met een kandidaat-medicijn verder wil gaan. De farmaceutische industrie is bereid veel geld te besteden aan dergelijk onderzoek, omdat zo uiteindelijk veel geld is te besparen."

Veel geld beschikbaar
IMI is een publiek-private samenwerking. Esther Verhoeven: "De EC en de farmaceutische industrie betalen ieder 1 miljard euro. Totaal is er dan 2 miljard beschikbaar voor zeven jaar." Verhoeven is een collega van De Wild en ook adviseur Gezondheid bij EGL. "Elk jaar wordt een tender uitgeschreven waarop het mkb en universiteiten kunnen indienen", vervolgt ze. "Het verschil met KP7 is dat de helft van het consortium al bekend is, dat zijn namelijk een aantal leden van de Europese brancheorganisatie voor de farmaceutische industrie, de EFPIA waarin de famaceuten verenigd zijn. De farmaceuten betalen overigens niet in geld, maar in onderzoeksfaciliteiten, materialen en kennis."

JTI's worden opgezet op terreinen die voor Europa in economisch en politiek opzicht van strategisch belang zijn. "Doelstelling van IMI is om wereldwijd de farmaceutische industrie vooruit te helpen. Maar in eerste instantie ligt de focus op het vooruithelpen van de Europese economie en concurrentievermogen", zegt De Wild. Binnen een JTI neemt de industrie het voortouw. De onderzoeksagenda is daardoor beter afgestemd op de kennisvraag van het bedrijfsleven. JTI's organiseren zelf hun calls. De onderwerpen worden vastgesteld door de industrie in nauw overleg met de Europese Commissie.

De call voor dit jaar is half juli gesloten. De resultaten worden eind september bekendgemaakt. Geselecteerde projecten worden dan uitgenodigd om met de betrokken EFPIA-leden een volledig projectvoorstel te maken. Begin 2009 kan het project dan van start. Verhoeven: "Er zijn achttien onderwerpen en voor elk onderwerp wordt één project gehonoreerd."

Opleidingen belangrijk voor Nederland
Een ander aspect waar IMI sterk op inzet is `education and training'. De Wild: "Dat is een sterke motivatie voor Nederland om mee te doen. Er is een nieuwe generatie farmaceuten nodig, die anders zijn opgeleid. De huidige generatie is nogal specialistisch opgeleid. Iemand weet bijvoorbeeld alles van biomedische aspecten, of van de werkzaamheid van een medicijn. Maar er is veel meer behoefte aan mensen met een brede blik, die alle aspecten binnen het farmaceutische onderzoek overzien. Deze aanpassing sluit veel beter aan op de verwachtingen van het bedrijfsleven."

Als Nationaal Contact Punt van de Europese Unie kan de afdeling EG-Liaison van SenterNovem Nederlandse indieners ondersteunen en van advies voorzien. Verhoeven: "We kunnen informatie geven over de call en projectvoorstellen van advies voorzien. Daarnaast kunnen we helpen bij het zoeken naar projectpartners en partijen kunnen bij ons terecht voor financieel en juridisch advies, ook als het gaat om intellectueel eigendom."
Contact

Sandra100breed Esther100breed

Sandra de Wild Esther Verhoeven S.de.wild@egl.nl E.verhoeven@egl.nl