Ministerie van Defensie

19-09-2008 10:49

HERDENKING OPERATIE MARKET GARDEN

Oprukkende Engelse eenheden van het 30th Corps onder commando van generaal Horrocks rijden over de Waalbrug in noordelijke richting naar Arnhem. Rechts vooraan een uitgeschakelde Duitse bus - Foto: Archief NIMH

De herdenking van operatie Market Garden vindt vanaf morgen plaats in de omgeving van Arnhem. Het programma loopt tot en met maandag 22 september en bestaat onder meer uit vliegdemonstraties en paradroppings. De operatie betrof een offensief van de Geallieerden in september 1944 bedoeld om de naziâs een beslissende slag toe te brengen.

Vanaf de vliegbasis Soesterberg vertrekken op zaterdag 20 september ongeveer 200 parachutisten die landen op de Ginkelse Heide in Ede. De groep bestaat uit militairen van het 4e Britse Parachutisten bataljon en de 11e Luchtmobiele Brigade.

Hiervoor worden een Brits Hercules transportvliegtuig en een King Air G-Joal ingezet. Naar verwachting landen de parachutisten omstreeks 11.00 uur. Ook vertrekt op zaterdag vroeg in de avond de DC-3 Dakota met parachutisten van het Britse Red Devils Free Fall Team. Deze landen rond 19.15 uur bij het Airborne museum in Oosterbeek.

Op zondag 21 september vertrekken een Dakota en één Brits en twee Amerikaanse Hercules transportvliegtuigen voor een fly-pass boven de Airborne begraafplaats in Oosterbeek om 12:15 uur. Vroeg in de middag keren zij terug naar vliegbasis Soesterberg.

Na een tussenstop vliegen deze vliegtuigen rond 15.00 uur door naar hun thuisbasis. De twee Amerikaanse Hercules transportvliegtuigen vliegen al vanaf dinsdag 16 september vanaf de vliegbasis en nemen ook deel aan het avondvliegprogramma.

Voor eventuele geluidhinderklachten kunt u bellen met het gratis landelijke klachtennummer 0800-0226033.