Gemeente Spijkenisse


Koninklijke onderscheiding voor mevrouw A.W. Van Essen

19 september 2008

Burgemeester Salet heeft donderdag 18 september 2008 een Koninklijke onderscheiding uitgereikt aan Anke van Essen uit Spijkenisse.

De uitreiking vond plaats tijdens de laatste bijeenkomst deze bestuursperiode van Waterlelie, een landelijk netwerk van vrouwen in waterschapsbesturen. Mevrouw Van Essen stopt op 18 september 2008 als voorzitter van Waterlelie. De uitreiking vond plaats bij Waterschap De Hollandse Delta in Ridderkerk.

Anke Wilhelmina van Essen-van Mazijk, geboren op 07 juli 1940, is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Als landelijk coördinator zorgt mevrouw Van Essen ervoor dat twee maal per jaar een netwerkdag voor vrouwelijke bestuurders georganiseerd wordt in een waterschap. Momenteel zet zij zich in de aanloop naar de landelijke waterschapsverkiezingen, in om via het project van de Nederlandse Vrouwen Raad "Meer vrouwen in waterschapsbesturen" met als thema `water zoekt vrouw" het percentage vrouwelijke bestuurders te verhogen.

Van 1972 tot 1978 was mevrouw Van Essen lid van het dagelijks Bestuur van Stichting Kindercentrum Spijkenisse. Zij heeft dit centrum mee opgericht. Ook was zij in dezelfde periode lid van het schoolbestuur Kleuter- en Basisonderwijs Spijkenisse.

Overkoepelende Schoolraad
Mevrouw Van Essen is van 1978 tot 1984 bestuurslid geweest van de Overkoepelende Schoolraad Spijkenisse, het adviesorgaan voor Openbaar Onderwijs. Van 1985 tot 1989 was zij actief in de vereniging Openbaar Onderwijs Voorne Putten Rozenburg, afdeling Spijkenisse. In 1982 heeft zij de vereniging mee opgericht en was in bovenstaande periode voorzitter. Daarnaast was zij van 1980 tot 1986 bestuurslid van De Ring van Putten van het Voortgezet Onderwijs Mavo / Havo / VWO.

In 1981 kreeg Hockey Vereniging Spijkenisse (HVS) samen met de tennisvereniging een eigen clubhuis. Mevrouw Van Essen heeft in samenwerking met anderen de kantine hiervan opgezet. Ze zette een veterinnenteam op en liet HSV deelnemen aan de avondvierdaagse.

Van 1985 tot 1998 was mevrouw Van Essen bestuurslid van de D66 afdeling Spijkenisse en lid van de steunfractie. De onderwerpen waar zij zich mee bezig hield waren onder andere Onderwijs, Welzijn en Sport.

Van 1995 tot 2005 nam zij deel aan de waterschapsverkiezing van de Brielse Dijkring. Door het Algemeen bestuur werd zij gekozen tot heemraad (lid) van het Dagelijks bestuur (college van dijkgraaf en heemraden). Een functie die zij 10 jaar lang als enige vrouw heeft vervuld. Tot haar portefeuille behoorde onder andere: Wegen algemeen, wat in duinen / dijken gebied van groot belang is. Bovendien had zij detail wegenbeheer ten oosten van het kanaal door Voorrne, de gebiedsgerichte plannen IWBP ten oosten van het kanaal door Voorne in haar portefeuille en was zij rapporteur in de commissies Water en Wegen en lid van de klankbordgroep gebiedsgerichte plannen.

Van 2005 tot heden is mevrouw van Essen lid van het Algemeen bestuur (lid Verenigde Vergadering) Waterschap Hollandsch Delta. Vanaf 2007 tot heden is zij ook voorzitter van Stichting Natuur en Landschap Voorne Putten.