Gemeente Valkenswaard

handhavingsactie op 18 september

24-uurs handhavingsactie op 18 september

In heel Nederland, dus ook in de provincie Noord-Brabant, vinden handhavingacties plaats. Ook Valkenswaard geeft uitvoering aan de handhaving voor een schone en veilige leefomgeving. Natuurlijk wordt er het gehele jaar door gecontroleerd en gehandhaafd binnen de gemeente. Maar éénmaal per jaar brengen we samen in de provincie Noord-Brabant dit extra onder de aandacht, o.a. met een 24-uurs handhavingsactie. Op donderdag 18 september van 00.00 uur tot 24.00 uur heeft weer zo'n actie plaats gevonden. Door zo'n actie worden burgers en bedrijven attent gemaakt op het feit dat er gecontroleerd wordt op de bestaande wetgeving en dat men er zich aan dient te houden in het algemeen belang.

Voor de verschillende instanties die betrokken zijn bij de handhaving van de wetten is deze speciale actie een moment om samen nog meer ervaring op te doen voor wat betreft hun samenwerking. Op deze manier wordt de kwaliteit van de handhaving steeds beter.

Wat is een 24-uurs handhavingactie?
Tijdens een 24-uurs handhavingactie staat de samenwerking tussen de diverse handhavingpartners centraal. Toezichthouders en handhavers van de verschillende instanties en van de verschillende afdelingen binnen de gemeenten gaan dan samen op pad om controles uit te voeren. Dit gebeurt in heel Noord-Brabant 24 uur lang, dag en nacht. Bij de uitvoering van de controles wordt dan intensief samengewerkt. Tijdens de controle brengt elke handhavingpartner zijn eigen kennis van de wet in. Zo let de brandweer en milieupolitie op andere zaken dan de handhavers van bouwzaken van de gemeente. De milieutoezichthouder let weer op andere zaken dan het waterschap. Alles wordt besproken met de eigenaar van het betreffende bedrijf of met de betreffende burger. Er wordt, als dat nodig is, gezocht naar oplossingen.

Natuurlijk houdt het handhaven niet op na de controles. Soms moet er nog een hercontrole plaatsvinden en/of moeten er bestuurs- of strafrechtelijke maatregelen uitgevoerd worden.

Burgemeester Ederveen mee op pad
Elk jaar worden voor zo'n grootscheepse handhavingsactie bepaalde soorten controles uitgekozen, die de nodige aandacht verdienen. Voor 2008 staan controles centraal bij grote agrarische bedrijven (IPPC-bedrijven) en locaties waar buitenlandse werknemers gehuisvest zijn. Tevens worden controles in het buitengebied uitgevoerd o.a. op het gebied van afval-dumping en illegale bewoning.

Burgemeester Ederveen ging enkele uren met het team Toezicht en Handhaving mee om zelf te ervaren hoe de actie verliep. Hij uitte zijn waardering voor de manier waarop het team de controles heeft uitgevoerd.
In Valkenswaard leidden de controles overigens niet tot verdere acties. Wel werden op enkele plaatsen zaken geconstateerd die op basis van nader onderzoek aanleiding kunnen geven tot bestuurs- of strafrechtelijke handhaving.