Bredeschool.nl

Forse toename schakelklassen

vrijdag 19 september 2008

De schakelklas is populair. Momenteel zijn er 400 klassen waar kinderen met een taalachterstand bijles krijgen.

Het nieuws komt uit het blad `Over Onderwijs' waarin Lia Mulder, onderzoeker bij Instituut ITS melding maakt van een forse groei in de afgelopen drie jaar. ITS onderzoekt samen het SCO-Kohnstamm Instituut de effecten van de schakelklassen.

Twintig gemeente openden in 2005 bij wijze van experiment de deuren van de eerste schakelklassen. Aan het einde van het schooljaar 2009-2010 worden de effecten van de taalklassen geëvalueerd. Afhankelijk van de resultaten, krijgt het project een vervolg.

In de schakelklas krijgen de leerlingen een jaar lang extra taallessen in een aparte klas. Door de extra taallessen kunnen de kinderen in het reguliere onderwijs en op hun eigen niveau lessen volgen. Die extra uren taal kunnen onder schooltijd plaatsen vinden of met een verlengde schooldag. Meerdere varianten zijn mogelijk. De schakelklas kan gelijk lopen met de klas of groep waar de leerling regulier onderwijs krijgt, het kan een extra jaar zijn tussen twee groepen of een kopklas zijn (tussen groep 8 en het voortgezet onderwijs). De gemeenten zorgen voor de inrichting van de (bovenschoolse) schakelklassen en zij mogen naar eigen inzicht, en in overleg met de scholen, kiezen voor de vorm van de schakelklas en de leeftijdsgroep waarop de klas zich richt.