Ministerie van Buitenlandse Zaken

Beantwoording vragen van het lid Blom over het opschorten van de maandelijkse vergadering van het EP in Straatsburg als gevolg van het instorten van het dak

19-09-2008 | Kamerstuk | Nederlands Ministerie van Buitenlandse Zaken

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Blom over het opschorten van de maandelijkse vergadering van het Europees Parlement in Straatsburg als gevolg van het instorten van het dak van het vergadergebouw. Deze vragen werden ingezonden op 9 september 2008 met kenmerk 2008Z01907.

De staatssecretaris voor Europese Zaken,
Frans Timmermans

Antwoorden van de heer Timmermans, staatssecretaris voor Europese Zaken op vragen van het lid Blom (PvdA) over het opschorten van de maandelijkse vergadering van het Europees Parlement in Straatsburg als gevolg van het instorten van het dak van het vergadergebouw.

Vraag 1
Bent u op de hoogte van de instorting van (een deel van) het dak van het pas negen jaar oude vergadergebouw van het Europees Parlement te Straatsburg?

Antwoord
Ja. Een deel van het verlaagde plafond in de plenaire vergaderzaal is naar beneden gekomen. Dat plafond is inmiddels gerepareerd en het ophangingssysteem van het hele plafond is vervangen.

Vraag 2
Heeft u ook kennisgenomen van het bericht dat er in het dak van het vergadergebouw nog meer scheuren en zwakke plekken zijn ontdekt? 1)

Antwoord
Aan het dak zijn geen verdere scheuren of zwakke plekken ontdekt. Bij verdere controles zijn wel defecten aangetroffen aan een houten onderdeel van de railing die de passages aan weerszijden van de binnentuin afschermt en aan enkele panelen in het verlaagde plafond boven de passages aan één kant van de binnentuin.

Vraag 3
Deelt u de mening dat dit een goed moment kan zijn om de maandelijkse verhuizing naar Straatsburg en de geschatte jaarlijkse kosten van EUR 200 miljoen in Europees verband ter sprake te brengen?

Antwoord
Zoals bekend, heeft het kabinet begrip voor de kritiek met betrekking tot de kosten die gepaard gaan met de verschillende vergaderplaatsen van het Europees Parlement. Die situatie is ongelukkig, maar kan slechts met instemming van alle EU-lidstaten, inclusief de lidstaten waar het Europees Parlement nu gebouwen betrekt, worden gewijzigd. Het kabinet heeft uw Kamer al eerder laten weten bereid te zijn de discussie over de zetelkwestie te voeren op het juiste moment, bijvoorbeeld ten tijde van een verdragswijziging, en wanneer andere lidstaten die bereidheid ook tonen. Het kabinet meent dat een effectieve discussie uiteindelijk gebaat is bij een zo groot mogelijk draagvlak daarvoor onder de lidstaten. Het kabinet is van oordeel dat de discussie naar aanleiding van het instorten van (een deel van) het plafond van het Europees Parlements-gebouw in Straatsburg geen toegenomen draagvlak laat zien onder de lidstaten om de zetelkwestie ter discussie te stellen.

Vraag 4
Kunt u aangeven, nu de vergaderingen in de Franse stad Straatsburg zijn verplicht op grond van het EU-verdrag en de Franse regering weigert dit op te geven, wegens het prestige en de inkomsten voor de hotels en restaurants in Straatsburg, of de verplaatsing van de vergaderingen aanleiding geeft voor het compenseren van het verlies aan prestige en inkomsten? Zo ja, voor wiens rekening komen deze extra lasten?

Antwoord
Tot op heden is er geen verzoek tot compensatie ingediend voor de plenaire vergadering van 1-4 september die niet in Straatsburg plaats heeft kunnen vinden.

Vraag 5
Vormt de verplaatsing van de vergadering naar Brussel als gevolg van het instorten van het dak en de vele positieve reacties van de Europarlementariërs op dat besluit voor u aanleiding om in Europees verband wederom de discussie met de Franse regering aan te gaan Straatsburg als vergaderplaats te schrappen?

Antwoord
Zie het antwoord op vraag 3.

Vraag 6
Is het waar, zoals het ANP bericht stelt, dat de garantietermijn van de bouwer eind dit jaar afloopt? Betekent dit dat herstel van het gebouw geen extra kosten brengt voor de EU-lidstaten? Zo neen, voor wiens rekening komen dan de kosten voor het herstel van het dak van het gebouw?

Antwoord
De bouwgarantie loopt inderdaad eind dit jaar af. De vergoeding van de reparatiekosten valt dus nog onder de bouwgarantie en er zijn geen extra kosten voor de EU-lidstaten.


1) ANP, 2 september 2008

* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl