Gemeente Breda

Bredase scholen nemen deel aan Scholenfilmfestival

Kinderen aan de slag met thema Breda in 2020

Komend najaar nemen minstens acht scholen uit de gemeente Breda deel aan het filmproject Hollywood in de Klas (HIDK). Tijdens dit project maken leerlingen zelf een korte film rondom het thema Breda in 2020. Hoe zien kinderen de stad over 12 jaar? En wat vinden ze belangrijk? De animo om mee te doen is groot. De gemeente Breda en de Provincie Noord-Brabant subsidiëren de Bredase deelname aan het HIDK Filmfestival.

Hollywood in de Klas Filmfestival

Het HIDK Filmfestival is een filmproject voor de bovenbouw van de lagere school. In het project leren kinderen over beeldtaal door zelf in korte tijd een film te maken. Het HIDK Filmfestival is in drie jaar tijd uitgegroeid tot het grootste scholenfilmfestival van Nederland. Aan de eerste drie edities namen alleen Rotterdamse scholen deel. Aan de huidige vierde editie doen ook scholen uit Breda en Zwolle mee.

Thema Breda in 2020

De gemeente Breda werkt momenteel aan een Maatschappelijke Visie en een Visie Openbare Ruimte die zij samen met inwoners en organisaties in de stad vormgeeft. Hierbij staat het thema Breda in 2020 centraal. De gemeente Breda ziet in het Filmfestival een goed middel om te weten te komen hoe kinderen over de toekomst van hun stad denken. Het project past bovendien perfect in het Bredase cultuurbeleid waarin beeldcultuur een speerpunt is. O

ok de provincie Noord-Brabant draagt bij aan dit innovatieve project door de jongste bewoners een stem te geven bij het bepalen van de toekomst van hun stad.

Verloop project

Binnen de gemeente Breda kunnen maximaal twaalf scholen meedoen. Kinderen van de deelnemende groepen leveren zelf ideeën en verhalen aan voor de films. Vervolgens krijgen zij een theorieles waarna ze eind oktober, op of rondom de eigen school, de filmopnamen gaan maken.

Zeker twee films uit Breda gaan door naar de landelijke finale tijdens het Internationale Film Festival Rotterdam.

Breda, 19 september 2008