Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

2070828290

Vragen van het lid Pechtold (D66) aan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over de verkleining van boekenpakketten door de invoer "Gratis schoolboeken". (Ingezonden 27 augustus 2008)


1
Is het waar dat er scholen zijn die korten op de boekenpakketten om kosten ervan te beperken tot de 315 die ouders ontvangen? 1) Bent u bereid dit te onderzoeken en de Kamer hierover te informeren?

Uit de berichtgeving en de diverse gesprekken die de helpdesk van de Taskforce Gratis Schoolboeken met scholen gevoerd heeft, heb ik opgemaakt dat de scholen anticiperen op de nieuwe situatie. Vanaf het schooljaar 2009-2010 krijgen de scholen 316 per leerling (prijspeil 2008) zodat zij de boeken aan de leerlingen ter beschikking kunnen stellen. Het is niet meer dan logisch dat de scholen die op dit moment een duurder boekenpakket hebben scherper zullen kiezen. Ik zie geen aanleiding om hier nader onderzoek naar te doen.


2
Wat zijn de gevolgen hiervan voor het onderwijs dat aan de hand van het lesmateriaal wordt gegeven, wanneer dit lesmateriaal geschrapt wordt uit het boekenpakket? Vindt u het wenselijk dat scholen op deze wijze kosten proberen te beperken?

De keuze van het lesmateriaal wordt door iedere school zelf gemaakt. Het ligt voor de hand dat men hierbij ook rekening houdt met de kosten voor de ouders. Ik wil de suggestie dat duurder materiaal vanzelfsprekend ook beter is tegenspreken: 316 is het bedrag voor een gemiddeld boekenpakket. Er zijn dus ook veel scholen die een boekenpakket gebruiken dat goedkoper dan dit gemiddelde is. Ik heb geen aanleiding om te veronderstellen dat het onderwijs op deze scholen minder van kwaliteit zou zijn.


3
Wanneer krijgen scholen de voorbeeldcontracten/voorbeeldbestekken van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap voor de aanbesteding van schoolboeken? 2)

Een groot gedeelte van de instrumenten ter ondersteuning van de scholen in het aanbestedingsproces (waaronder modellen) zijn inmiddels op de website www.gratisschoolboeken.nl geplaatst. De overige documenten, ten behoeve van de laatste fases van het aanbestedingsproces, worden in de komende weken geplaatst.


4
Wat heeft u geleerd van de drie mislukte aanbestedingen in Venlo, Barneveld en Amstelveen van schoolboeken tot nu toe? 3)

Zoals ik ook in de beantwoording van de kamervragen van Jasper van Dijk (SP) over de aanbesteding van schoolboeken heb aangegeven (beantwoord 18 augustus 2008, kenmerk 2070826060), illustreert het dat aanbesteden een serieuze zaak is en dat de spelregels strikt moeten worden nageleefd. Om scholen te ondersteunen bij de aanbesteding, heb ik de

Taskforce Gratis Schoolboeken opgericht. Voor verdere beantwoording verwijs ik u naar de genoemde vragen van Jasper van Dijk.


5
Deelt u de mening dat een gericht beleid op mensen met een lager inkomen beter is dan een generieke invoering van de gratis schoolboeken, omdat dan voorkomen wordt dat mensen met een lager inkomen minder profiteren van de regeling gratis schoolboeken dan mensen met een hoger inkomen, of er zelfs per saldo op achteruit gaan, daar deze eerste groep nu gekort wordt op de tegemoetkoming in de onderwijskosten? 4) Zo ja, waarom? Zo neen, waarom niet?

Ik deel uw mening niet. In tegenstelling tot hetgeen in uw vraag besloten ligt, heeft de introductie van gratis schoolboeken een positief effect op de koopkracht van alle inkomensgroepen. Tot op heden konden ouders met een laag inkomen een tegemoetkoming aanvragen op grond van de Wet Tegemoetkoming Onderwijsbijdrage en Schoolkosten (WTOS). Zoals ik ook in mijn brief van 11 maart 2008 (Kamerstuk 31 325, nr. 12) vermeld heb, doet 37% van de WTOS-gerechtigden (ouders van ruim 100.000 leerlingen) geen beroep op de WTOS en ontvangt daardoor geen tegemoetkoming. Overigens is de verrekening van de éénmalige tegemoetkoming met de WTOS niet hoger dan de eenmalige tegemoetkoming van 316 die men in december krijgt uitgekeerd.


1) De stentor, "Gratis schoolboeken' zet scholen aan tot zuinigheid", 22 augustus 2008
2) Het Financiële Dagblad, "Scholen gaan strijd aan met uitgeverijen", 22 augustus 2008
3) NRC Handelsblad, "Eerste aanbesteding schoolboeken mislukt", 23 augustus 2008
4) Trouw, "Schoolboeken jagen armere ouders op kosten", 1 augustus 2008