Unicef helpt ontheemde kinderen die alleen wonen in Kenia 19 september 2008, Nairobi, Kenia - Grace Mumbi (14) is de jongste van vijf kinderen. Haar ouders wonen in Rironi, een dorpje in de provincie Rift Valley in Kenia, waar ze op het land werken. In tegenstelling tot haar klasgenoten op de St. Mary's Primary School gaat Grace aan het einde van de dag niet naar huis. Sinds drie maanden woont ze op zichzelf in Molo stad.

Grace Mumbi (14) is een van de honderden kinderen die in haar eentje in de stad Molo woont. Foto: Unicef Kenia/2008

Grace Mumbi (14) is een van de honderden kinderen die in haar eentje in de stad Molo woont. Foto: Unicef Kenia/2008

Na het geweld rond de verkiezingen eind vorig jaar zijn veel dorpelingen naar de stad gevlucht. De familie van Grace is een van de duizenden ontheemden die hun toevlucht hebben gezocht in Molo.

Om mensen weer terug te krijgen naar hun dorpen heeft de Keniaanse regering de operatie Return home opgezet. In steden als Molo kiezen veel ouders ervoor zelf wel terug te keren, maar hun kinderen achter te laten.

"In het dorp is geen leven voor kinderen, er is geen eten en ze kunnen niet naar school," zegt de vader van Grace. "Mijn dochter is beter af in de stad. Het is veiliger en ze kan op school blijven." Drie maanden geleden zijn de ouders van Grace teruggekeerd naar Rironi, tien kilometer van Molo. Sinds die dag heeft ze haar familie niet meer gezien.

De ouders van Grace werken op het land, ze vinden dat hun dochter beter af is in de stad. Foto: Unicef Kenia/2008

De ouders van Grace werken op het land, ze vinden dat hun dochter beter af is in de stad. Foto: Unicef Kenia/2008

Dagen niet eten
Onderzoek van Unicef en de Nationale Kerkenraad in Kenia wijst uit dat er in Molo ongeveer achthonderd kinderen op zichzelf wonen. "De grootste zorg van de ouders is het gebrek aan beveiliging in de dorpen. En het gebrek aan scholen, de meeste zijn afgebrand of verwoest," concludeert Raphael Magambo van de Kerkenraad in het district Nakuru.

"Voor de crisis hadden we 1450 studenten, nu staan er 2500 ingeschreven," vertelt hoofddocent Rose Njoora van de St. Mary's School in Molo, waar Grace op zit. Veel kinderen wonen alleen en hebben nauwelijks geld voor voedsel en huur. "Soms hebben ze dagen niet gegeten en vallen bijna flauw van de honger. Ik heb altijd een thermoskan thee en wat brood op mijn kantoor liggen." Unicef stelt extra materiaal zoals pennen, boeken en lessenaars beschikbaar op deze scholen.

Sporten en huisbezoek
Unicef en de Nationale Kerkenraad hebben samen een programma opgezet met vrijwilligers en mentors om de kinderen die alleen wonen in de gaten te houden. Diya Njihowne, Unicef-medewerker in Nakuru: "Dagelijks gaan onze vrijwilligers naar ze toe, één uur besteden we aan een activiteit, bijvoorbeeld sport, daarnaast gaan we elke dag bij ze op huisbezoek. Zo willen we de kinderen steunen totdat ze weer bij hun familie kunnen wonen."