Gemeente Leidschendam-Voorburg


Archeologische schatkamer

Wethouder Houtzager geeft startsein voor archeologische steptour

Leidschendam-Voorburg is een rijke archeologische schatkamer, maar niet iedereen is daarvan op de hoogte. Vrijwilligers van de archeologische werkgroep Leidschendam-Voorburg grepen het thema Sporen van de Open Monumentendag op 13 september 2008 aan om het publiek een toelichting te geven bij diverse archeologische vindplaatsen. Deze vindplaatsen, zoals de Gracht van Corbulo en Forum Hadriani, werden met elkaar verbonden via een steptour.

Pact van Duivenvoorde
Archeologie houdt niet op bij de gemeentegrenzen van Leidschendam-Voorburg. Ook Wassenaar en Voorschoten liggen in een waardevol gebied met veel bodemschatten. De drie gemeenten hebben zich verbonden in het Pact van Duivenvoorde, dat zich inzet voor behoud en versterking van de cultuurhistorische waarden van het pactgebied. De drie pactgemeenten hebben samen de verantwoordelijkheid opgepakt om het 'bodemarchief' te beschermen. Archeologische vondsten vertellen ons veel over de ontwikkelingsgeschiedenis en bieden ons handvatten om de identiteit van het gebied te versterken.

Toelichting bij de Gracht van Corbulo

Het bodemarchief ontrafeld
Met de gezamenlijk opgestelde conceptarcheologienota 'Het bodemarchief ontrafeld' kunnen de gemeenten het erfgoed dat in de bodem ligt opgeslagen op eenduidige wijze veiligstellen voor de toekomst. Bij de nota hoort een kaart, die aangeeft waar bepaalde archeologische waarden zich bevinden of te verwachten zijn. De kaart is een middel om in een zo vroeg mogelijk stadium van ruimtelijke ontwikkelingen de archeologische waarden in te schatten. Aan de hand van de archeologische verwachting kan dan bepaald worden of er maatregelen ter bescherming van de archeologie bij grondwerkzaamheden noodzakelijk zijn. Daarnaast geeft de nota ook actiepunten ten aanzien van het stimuleren van kennisoverdracht over archeologie en de rol van amateurarcheologen.
De conceptnota archeologiebeleid ligt tot 30 oktober 2008 ter inzage. Hier kunt u daar meer over lezen.