Gemeente Venlo


Jeugdcultuurfonds Venlo gelanceerd

19-9-2008

Naast het Jeugdsportfonds heeft Venlo nu ook een Jeugdcultuurfonds. Dit fonds is bedoeld om jongeren in een achterstandssituatie de kans te geven deel te nemen aan cultuur- of recreatieactiviteiten. Woensdag 17 september is de Stichting Jeugdcultuurfonds officieel van start gegaan. Venlo is na Amsterdam de tweede gemeente die dit fonds opricht.

Het Jeugdcultuurfonds (JCF) Venlo is bedoeld voor dezelfde doelgroep als het Jeugdsportfonds Venlo. Het gaat om gezinnen waarvan de ouders niet voldoende geld hebben om de kinderen te laten deelnemen aan cultuur of recreatieactiviteiten. Kinderen van 4 t/m 18 jaar kunnen dankzij het fonds gemakkelijker deelnemen aan bijvoorbeeld muziek-, zang- of dansles, of lid worden van de scouting of harmonie.

Deelname aan cultuur en/ of sport is van grote waarde voor iedere Venlonaar. Jongeren die vanwege hun financiële thuissituatie niet kunnen meedoen aan sport en cultuur helpen we een handje met het jeugdcultuurfonds en sportfonds. Zodat ook zij de kans krijgen om te groeien en hun talenten ontwikkelen, aldus wethouder Freij (Natuur, Cultuur & Organisatie).

Het JCF wordt in eerste instantie voor een periode van 1,5 jaar opgericht. Hiervoor is een totaalbedrag van EUR 60.000 beschikbaar. De regeling maakt onderscheid tussen professionele en amateur-instellingen. Voor onderwijs bij een professionele culturele instelling, zoals het Kunstencentrum Venlo of andere muziek- en dansscholen bedraagt de maximale bijdrage per kind per jaar EUR 525. Voor deelname aan een amateurkunst- of recreatieve vereniging is dit maximaal EUR 225 per kind per jaar.

Met de bijdrage uit het JCF kan bijvoorbeeld (een deel van) de contributie, het lesgeld, of de benodigde attributen betaald worden. Het geld wordt altijd door een intermediair aangevraagd die werkt in de omgeving van het kind, bijvoorbeeld een leraar op school of iemand van Bureau Jeugdzorg. Er is gekozen voor een systeem waarbij de culturele instelling, vereniging of winkel de rekening rechtstreeks naar het JCF stuurt.

Juist deze aanpak maakt het JCF laagdrempelig, ouders of verzorgers hoeven zelf geen ingewikkelde aanvraagformulieren in te vullen of bonnetjes te bewaren, zegt Freij.