Stichting Blik op Werk


De Work Ability Index (WAI) als instrument voor duurzaam inzetbaarheidsbeleid in de zorgsector. Dat dit een thema is dat grote belangstelling heeft, was te merken aan de grote opkomst voor de ?Invitational conferentie WAI? op 11 september jl. Vertegenwoordigers van zorginstellingen, zorgaanbieders en andere zorgbelanghebbenden stroomden de conferentiezaal van het CAOP binnen om deze conferentie over duurzaam inzetbaarheidsbeleid en de WAI in de zorgsector actief bij te wonen. De conferentie werd georganiseerd door het CAOP en Stichting Blik op Werk naar aanleiding van een verkennend onderzoek naar de mogelijkheden van de invoering van de WAI in de zorgsector en de bijbehorende randvoorwaarden. In de zorgsector beseft men de noodzaak om levensfasegericht personeelsbeleid / duurzaam inzetbaarheidsbeleid op de agenda te zetten. De WAI kan een bruikbaar instrument zijn om duurzaam inzetbaarheidsbeleid te bevorderen. Het merendeel van de instellingen kent de WAI echter niet en weet dus niet of de WAI wel een geschikt middel is om levensfasegericht personeelsbeleid/duurzaam inzetbaarheidsbeleid vorm te geven. Er is daarom meer behoefte aan meer informatie over de WAI en de effectiviteit van de WAI. In opdracht van het CAOP is het onderzoek uitgevoerd door bureau AStri en door het ministerie van VWS gesubsidieerd.

Dagvoorzitter Anton van Asch opende de conferentie: ?Door de spanning op de arbeidsmarkt wordt duurzame inzetbaarheid een steeds belangrijker thema in de zorg. Samen met u willen we helder krijgen of met de toepassing van de WAI, duurzaam inzetbaarheidsbeleid bevorderd kan worden. U speelt daarin een actieve rol!? Tijdens de conferentie zijn de bevindingen van het verkennend onderzoek gepresenteerd en een aantal praktijkcases besproken. Paul Staal, WAI-ambassadeur van het Ministerie van SZW, gaf aan: ?WAI is het meest besproken onderwerp op het terrein van sociale zekerheid.? En ?Toepassing van de WAI zal een paradigma verandering opleveren: de aandacht verschuift van collectief naar individu. Steun van het strategisch management is echter voorwaarde voor succesvolle invoering?. In een plenaire discussie met de deelnemers is actief met elkaar gesproken over de mogelijkheden van de WAI en de randvoorwaarden voor verdere toepassing. De middag werd afgesloten met informele gesprekken bij de borrel.

Naar aanleiding van het verkennend onderzoek en de resultaten die ook uit de conferentie naar voren zijn gekomen, zullen het CAOP en Blik op Werk conform de opdracht een adviesrapportage aan het ministerie van VWS uitbrengen.

Voor meer informatie kunt u op www.waiindezorg.nl het verkennend onderzoek naar toepassing aan de WAI in de zorgsector downloaden. Hebt u nog vragen over de conferentie of het onderzoek? Neemt u dan contact op met Rico Monasso, 070 376 5774. Zie voor meer informatie over de WAI ook www.blikopwerk.nl/wai.