Rijksdienst voor archeologie, cultuurlandschap en monumenten


Bronzen kanon uit 1631 onderzocht bij RACM

Persbericht

Amersfoort, 19 september 2008
Het kanon dat Rijkswaterstaat 12 september uit de Euro-Maasgeul opviste, heeft zijn geheimen prijsgegeven. Uit nader onderzoek door de Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten (RACM) blijkt het volgende.

Het kanon, in 1631 gegoten door Cornelis Ouderogge en zijn broer Dirk, heeft achtereenvolgens gefunctioneerd op de Aemilia, vlaggenschip van Tromp, en op de Eendracht, vlaggenschip van Van Wassenaar-Obdam. In 1665, tijdens de slag bij Lowestoft, is het tenslotte op de zeebodem terechtgekomen. Daardoor kwam het als één van de voor de 7 Provinciën bedoelde stukken onbedoeld niet op het nieuwe vlaggenschip van De Ruyter terecht. Het is een bijzondere gedachte en een speling van het lot, dat het thans is terechtgekomen in het Nationaal Scheepsarcheologisch Depot te Lelystad, op slechts een steenworp verwijderd van de Bataviawerf, waar men bezig is met de reconstructie van die beroemde 7 Provinciën, waarmee De Ruyter twee jaar na Lowestoft zijn tocht naar Chatham maakte.

Vrijdag 12 september vond een schip van Rijkswaterstaat bij werkzaamheden in de Euro-Maasgeul, vaarroute naar de haven van Rotterdam, een historisch kanon op de zeebodem. `Omdat het los lag op het zand, zonder enig ander wrakrest in de nabije omgeving, werd besloten het veilig te stellen', aldus meetleider Piet Pronk van Rijkswaterstaat.

Dinsdag 16 september werd het kanon overgedragen aan de RACM. In de vestiging in Lelystad, waar de medewerkers zich speciaal richten op de maritieme kant van de archeologische monumentenzorg, heeft Arent Vos, maritiem historicus/archeoloog bij de RACM het kanon aan een eerste onderzoek onderworpen.