Samas NV

BNI-Prijs 2008 voor verrassend bioscoopconcept

Houten, 18 september 2008 - Vandaag ontvangt Jeroen Brinkers van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht de BNI-prijs voor het beste afstudeerwerk aan de opleiding tot interieurarchitect. De vakjury koos voor het `City livingroom cinema concept' uit zeven genomineerde afstudeerprojecten op basis van de goed doordachte ingreep, goede detaillering en de verrassende oplossingen die nieuw leven brengen in een vervallen bioscoop.
Jeroen Brinkers van de HKU wint de BNI-prijs 2008 met instemming van de volledige vakjury. Met het `City livingroom cinema concept' transformeert hij de in verval geraakte City bioscoop aan de Voorstraat in Utrecht. Nieuwe, kleine zalen brengen het bioscoopbezoek terug tot bijna huiskamerformaat. De grote hal met foyer biedt ruimte om te dineren en binnen te kijken in de diverse `livingrooms'."De City bioscoop wordt weer een compleet avondje uit," aldus Jeroen Brinkers.

De jury vindt het knap dat er een totale transformatie heeft plaatsgevonden waarbij de geschiedenis van het pand toch zichtbaar blijft. Hierdoor zit het project heel logisch in elkaar. Brinkers beschikt over lef en vaardigheid en is daarom de winnaar van de BNI-Prijs 2008.

Academies moeten scherp blijven
Hoewel de genomineerde projecten gelijkwaardiger waren dan vorige jaren had de jury het dit jaar toch moeilijk bij de beoordeling. Duidelijk kwam naar voren dat de academies op verschillende wijze met het vakgebied omgaan. Er zijn verschillen in de aanpak waardoor het werk niet altijd even krachtig alle facetten van het vakgebied benaderd. Dit jaar werd de jury dan ook minder verrast door het werk. "En juist in afstudeerprojecten mag wat meer de grens van het mogelijke worden opgezocht." De jury roept daarom de academies op scherp te blijven en de randen van het vakgebied te blijven verkennen. Ze hoopt dat er meer externe vakdeskundigen in het lesprogramma ingepast kunnen worden, bijvoorbeeld in de vorm van lezingen of workshops van goede interieurarchitecten om het enthousiasme en de creativiteit van studenten te blijven voeden.

Winnaar
D city_livingroom.jpg at neemt niet weg dat de winnaar een waardig voorbeeld is van wat een interieurarchitect moet kunnen aan het eind van de opleiding. Het goed uitgewerkte concept en de spannende oplossingen in het interieur maken van dit afstudeerproject een prima visitekaartje voor Jeroen in zijn toekomstige carrière en voor de opleiding tot interieurarchitect in het algemeen.

De BNI-prijs
De Beroepsvereniging Nederlandse Interieurarchitecten (BNI) reikt de BNI-prijs jaarlijks uit aan de meest getalenteerde, pas afgestudeerde interieurarchitect. Van elke academie die opleidt tot interieurarchitect wordt één student genomineerd voor deze felbegeerde prijs.De zeven genomineerden van dit jaar, gekozen uit naar schatting 130 afstudeerprojecten aan acht academies, stonden van 15 tot en met 18 september geëxposeerd in The Village Office, het hoofdkantoor van kantoorinrichter Samas in Houten, die als sponsor van de BNI-prijs optreedt. De winnaar van de BNI-prijs ontvangt een oorkonde en is twee jaar gratis lid van de BNI. Daarnaast wordt het werk gepubliceerd in het blad Intern van de Beroepsvereniging.

De uitreiking is dit jaar omlijst met lezingen en afgesloten met de bijzondere muziek van de band van Piet Jan Blauw & Jaap Drupsteen.

Genomineerden BNI-prijs 2008
Keshia Groenendaal met Kunsthal en Take it and/or squeeze it Ilsa Antila met Finland Platform
Nienke Reichpietsch met Anti Fobisch Instituut "Hoofdzaken" Jeroen Brinkers met City Livingroom Cinema Concept Marjan van den Berg met Tandcosmetica
Rosa Druijven met Boekenwinkel "de Wijde
Wereld"
Xandra Oonk met Mijn Restaurant

Vakjury BNI-prijs 2008
Marike Andeweg (designer Marike)
Diederik Fokkema (Fokkema architecten)
Andre van Hamond (interieurarchitect)
Hedwig Saam (Directeur Museum Hilversum)
Francesco Veenstra (Mecanoo architect & Partner)

Zie ook www.bni-prijs.nl

BNI-prijs 2007

Winnaar BNI-prijs 2007
bni2007_winnaar.jpg
Margarita Gaier met
Tango Club "La Boca"

Copyright © 2008 Samas kantoorinrichting & kantoormeubilair