Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam


Project De Witte Ruyter valt goed bij raadscommissie

19 september 2008
Het project De Witte Ruyter is geëvalueerd. De raadscommissie Stadsdeelwerken/Wonen heeft het evaluatierapport onder de loep gelegd. Bij de bespreking ervan waren de fracties unaniem in hun waardering: het betreft een goede en eerlijke evaluatie.

Hier staan goed en minder goed mooi op een rij. Minder goed zijn bijvoorbeeld de hobbels in de communicatie en de onverhoedse koerswijzigingen in de loop van het project. Ook zijn er kanttekeningen bij de rol van Meneer de Wit als culturele trekker van het project.

Foto van kunstenaar aan het werk

GroenLinks, D66 en de PvdA misten een prijs-prestatieplaatje. GroenLinks vroeg verder om een lange termijn visie voor het vervolgproject Creatieve en ambachtelijke bedrijvigheid. Moeten kunstenaars die via het project subsidie krijgen uiteindelijk op eigen benen staan, bijvoorbeeld?

D66 wilde de openingstijden van de galeries meer op elkaar afstemmen, bijvoorbeeld door dit als voorwaarde voor het krijgen van subsidie te stellen. De partij was positief over de plannen voor combiwoningen. D66 en de PvdA vroegen zich af wat er met de aanbevelingen in het rapport gaat gebeuren.

De VVD was positief over de verbreding van het project. Van een kunstproject naar creatieve en ambachtelijke bedrijvigheid. Bedrijfjes kunnen zichzelf uiteindelijk bedruipen en dat trekt weer anderen aan zoals aantrekkelijke horeca. Verder ergert de VVD zich aan de vaak lelijke raambekleding. Zouden woningcorporaties bij het leeg komen niet voor standaard raambekleding kunnen zorgen?

De PvdA sloot zich hierbij aan. Verder was de PvdA positief over de activiteiten, de diversiteit en het ondernemerschap in het project.

De portefeuillehouder, Mirjam Smeels, zegde toe een prijs-prestatieplaatje te laten uitwerken voor de volgende commissievergadering. Zij kiest voor verbreding en ondernemerschap. Mensen moeten hun eigen broek op kunnen houden, het stadsdeel schept hier de voorwaarden voor. Bij ondernemers passen geen voorgeschreven vaste openingstijden, is haar mening. Ook de suggestie voor de raambekleding vond ze een zaak van de betrokkenen zelf.