CDA

[LinkClick.aspx?link=Images%2fPolitici%2fEVP%2fLambert+van+Nistelrooij .jpg&tabid=157&mid=1006&language=nl-NL] 19 september 2008
- Persbericht -
Verder werken aan goedkoper mobiel bellen

In 2007 zijn, mede door toedoen van het Europees Parlement, de tarieven voor het mobiel bellen in het buitenland in de vorm van het Eurotarief aan een maximum gebonden.

Echter, de kosten die de telecomoperatoren elkaar in rekening brengen, blijven te hoog en zijn een blokkade voor de verlaging van de consumentenprijs. Lambert van Nistelrooij, woordvoerder telecommunicatie, wil duidelijkheid over de gevolgen voor de consument en de betrokken bedrijven, juist nu de Europese Commissaris voor telecommunicatie, Viviane Reding, voor eind 2008 nieuwe wetgeving voorbereidt.

Eén van de elementen die de kostprijs van bellen in het buitenland bepalen, zijn de 'MTR's' of 'mobiele afgiftetarieven' : de kosten die de internationale belbedrijven aanrekenen voor het gebruik van elkaars netwerken. Onlangs stelde een aantal grote Europese telecombedrijven in hun rapport 'Assessing the impact of lowering mobile termination rates' (de afgiftetarieven), dat de voorstellen van de Commissie tot verlaging van de afgiftetarieven negatieve gevolgen zou hebben voor consumenten.

De belbedrijven beweren dat een verplichte en substantiële verlaging van de afgiftetarieven een grote kostenstijging voor de consument met zich mee zou brengen. De eventuele verliezen zouden door de operatoren immers aan de consument worden doorberekend in de prijzen van binnenlands mobiel bellen. De operatoren waarschuwen ook bijvoorbeeld dat er momenteel in Europa 154 miljoen minder mobiele aansluitingen zouden zijn als de binnenlandse tarieven hoger zouden worden.

Van Nistelrooij betwijfelt deze conclusies en verzoekt de Commissie een uitspraak te doen over deze studie : 'Ik wil nadere uitleg over de opvatting van de Commissie dat het verlagen van de afgiftetarieven geen nadelige gevolgen heeft voor de consument en dat de consument juist te winnen heeft bij goedkopere afgiftetarieven'.
---