Gemeente Vlaardingen


Parkeernota aangepast na inspraak

19 september 2008

Het college van burgemeester en wethouders heeft een aangepast voorstel voor parkeerbeleid vastgesteld en legt dit voor aan de gemeenteraad. Meer dan 600 mensen bezochten in juni de inspraakbijeenkomsten. Nog eens 196 Vlaardingers reageerden per brief of per e-mail op de plannen om het parkeerbeleid in het Stadshart en het daaromheen liggende centrumgebied aan te passen. We hebben veel van deze reacties kunnen gebruiken om het plan te verbeteren, vertelt verkeerswethouder Jan Robberegt.

Tijd en gebied
Een belangrijke aanpassing in de nieuwe nota betreft de tijden waarop de parkeervergunning in de woongebieden Oostwijk en VOP gebruikt moet worden. Zou de vergunningsplicht eerst gedurende de hele dag en avond gelden, nu wordt voorgesteld om dit te beperken van 17.00 uur tot 22.00 uur. De bewoners gaven aan dat de parkeerdruk hier juist in de avonduren hoog is daarom wil het college de straat s avonds zoveel mogelijk voor de bewoners reserveren, aldus Jan Robberegt.

Een andere aanpassing in de nieuwe nota betreft het gebied waar de nieuwe parkeerregels gelden. Het college stelt voor om aan de Parallelweg bij het station, aan de Spoorsingel en op het Broekwegterrein geen betaald parkeren in te voeren. De Julianasingel en de Binnensingel worden op verzoek van diverse bewoners juist toegevoegd aan het gebied voor betaald parkeren. Ook zijn in de Oostwijk de sectoren waar de parkeervergunning geldig is aangepast waardoor Oostwijk-Midden nu één vergunningensector wordt. Hierdoor kunnen bewoners in een groter gebied met hun parkeervergunning parkeren.

Bedrijven en bestelbusjes
Voor bedrijven is het in het nieuwe voorstel mogelijk om een bedrijfsvergunning aan te vragen waarmee ze in het hele gebied voor betaald parkeren terecht kunnen. Dit omdat veel bedrijven hun klanten in verschillende gebieden moeten kunnen bezoeken.

Tijdens de inspraakbijeenkomsten vroegen aanwezigen of de gemeente iets zou kunnen doen aan het parkeren van bestelbusjes in de wijken. Bestelbusjes nemen veel parkeerruimte in beslag en staan buiten werktijden vaak stil. Daarom stelt het college drie speciale parkeerterreinen voor bestelbusjes voor. Voor deze speciale parkeerterreinen kan men een gratis parkeervergunning voor een bestelbusje krijgen. Op deze manier wil het college bestelbusjes uit woonstraten weren en bedrijven en werknemers toch de mogelijkheid bieden hun busje te parkeren.

Parkeergarage
Bewoners gaven tijdens de inspraak aan dat ook de parkeergarages voor bewoners ingezet kunnen worden om de parkeerdruk te verlichten. In het nieuwe plan staat nu een bewonersabonnement voor de parkeergarage buiten de winkelopeningstijden (tussen 18.00 uur en 9.00 uur) voor 40 euro per kwartaal. Bovendien wordt voorgesteld om in de parkeergarages buiten winkelopeningstijden een vast tarief te gebruiken voor parkeren gedurende een langere periode (maximaal 2,50 euro tussen 18.00 uur en 9.00 uur).

De nota

Voor een overzicht van alle wijzigingen en de nieuwe versie van de nota, kan men terecht op deze site. Voor wie de stukken liever op papier doorleest liggen ze ter inzage op het stadhuis en op het gemeentekantoor op de Industrieweg 9 (op dit laatste adres kan men ook een nota krijgen om mee naar huis te nemen).

Gemeenteraad

De parkeernota wordt op 25 september besproken in de raadscommissie Stad. Vervolgens is de verwachting dat de gemeenteraad in de vergadering van 9 oktober een definitieve beslissing zal nemen (beide data onder voorbehoud).

Zowel in de commissie als in de raad hebben bewoners spreekrecht. U dient zich hiervoor minimaal 8 uur van te voren te melden bij de griffie via griffie@vlaardingen.nl of via de telefoon op nummer (010) 248 4100.